Για την πλοήγηση


Σύνδρομο DeQuervain


Syndromo DeQuervain

Το σύνδρομο ή τενοντοελυτρίτιδα DeQuervain προκαλεί συχνά πόνο στη βάση του αντίχειρα ο οποίος  ακτινοβολεί στην κερκιδική πλευρά του καρπού. Αυτή η κατάσταση χαρακτηρίζεται από ερεθισμό του βραχύ εκτείνοντα τον αντίχειρα καθώς και του μακρύ απαγωγέα του αντίχειρα, καθώς περνούν μέσα από έλυτρα τους στο λεγόμενο «πρώτο διαμέρισμα" στη ράχη του καρπού. Η αιτία της νόσου De Quervain είναι συχνά άγνωστη, αλλά οι επαναλαμβανόμενες καθημερινές κινήσεις δραγμού, η εγκυμοσύνη και η ρευματοειδής αρθρίτιδα φαίνεται να σχετίζονται με αυξημένη συχνότητα εμφάνισης.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ


Syndromo DeQuervain


Η νόσος DeQuervain μπορεί να επιβεβαιωθεί κλινικά με την δοκιμασία Finkelstein : σε αυτή τη δοκιμασία, ο αντίχειρας έρχεται προς την ωλένια πλευρά του χεριού από τον εξεταστή, όπως φαίνεται παρακάτω. Μια θετική δοκιμασία χαρακτηρίζεται από την αναπαραγωγή του πόνου κατά μήκος της νοητής συνέχειας του αντίχειρα.

Οι απλές ακτινογραφίες γενικά δεν χρειάζονται για τη διάγνωση της νόσου DeQuervain, αλλά μπορεί να βοηθήσει να αποκλειστούν άλλες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των καταγμάτων και της αρθρίτιδας.ΣΥΝΔΡΟΜΟ DeQuervain & ΘΕΡΑΠΕΙΑ - ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Η θεραπεία πρώτης γραμμής περιλαμβάνει ανάπαυση, χρήση νάρθηκα στον αντίχειρα,  μη στεροειδή αντί-φλεγμονώδη φάρμακα, έγχυση στεροειδών ή αυξητικών παραγόντων(PRP) και η ελάχιστα χειρουργική επέμβαση.

Ο νάρθηκας θα πρέπει να τοποθετείται ώστε να  κρατά τον καρπό σε ουδέτερη θέση και τον αντίχειρα ελαφρώς σε απαγωγή. Εάν η χρήση νάρθηκα δεν ευοδώσει (επαρκώς), κατόπιν εγχέεται μέσα στο πρώτο διαμέρισμα στεροειδή ή αυξητικοί παράγοντες (PRP).

Syndromo DeQuervain


Η ελάχιστα χειρουργική απελευθέρωση είναι αποκλειστικά για εκείνους που έχουν αποτύχει σε όλους τους άλλους τρόπους θεραπείας. Οι στόχοι της χειρουργικής επέμβασης περιλαμβάνουν πλήρη αποσυμπίεση (συμπεριλαμβανομένων των πολλαπλών επιμέρους υποδιαμερισμάτων μέσα στο «πρώτο διαμέρισμα") και αποφυγή του τρώσης του αισθητικού κλάδου του κερκιδικού νεύρου.


Syndromo DeQuervain

Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία σε πλήρως εξοπλισμένη κλινική. Διαρκεί συνήθως γύρω στα 30 λεπτά και στην συνέχεια ο ασθενής φεύγει για το σπίτι του.

Από την πρώτη στιγμή μπορεί ο ασθενής να κινεί τα δάκτυλα και να κάνει μικροδουλειές. Η πρώτη αλλαγή γίνεται μετά από δύο ημέρες στο ιατρείο και τα ράμματα αφαιρούνται μετά από 2 εβδομάδες.

Στην δουλειά επανέρχεστε σχεδόν αμέσως μετά, όταν έχει υποχωρήσει ο πόνος και έχετε ανακτήσει την δύναμη του καρπού.