Για την πλοήγηση


AMIS: Πρωτοποριακή ελάχιστα επεμβατική μέθοδος αποκατάστασης της οστεοαρθρίτιδας ισχίου


Η χειρουργική αποκατάσταση της οστεοαρθρίτιδας ισχίου διενεργείται πλέον μέσω ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής επέμβασης (ΑMIS) χαρακτηρίζεται από μειωμένη τομή του δέρματος καθώς και τη διατήρηση των μυών και των τενόντων που απαντώνται στο δρόμο προς τον αρθρικό θύλακο. Λόγω της ιδιαιτερότητάς της, η τεχνική AMIS μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο από επιλεγμένους ορθοπεδικούς χειρουργούς, οι οποίοι έχουν λάβει πιστοποίηση επάρκειας.

Τι είναι η οστεοαρθρίτιδα ισχίου;
Η άρθρωση του ισχίου βρίσκεται στην περιοχή μεταξύ της πυέλου και του ποδιού προκειμένου να  υποστηρίξει το βάρος του σώματος. Όπως χρησιμοποιούμε τα ισχία μας για περπάτημα, περιστρέφοντας και κάμπτοντας το πόδι, υποβάλλονται σε φορτία σχεδόν σε όλες τις κινήσεις. Ως εκ τούτου, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η άρθρωση του ισχίου υπόκειται σε συχνούς τραυματισμούς ή την ανάπτυξη εκφυλιστικών παθήσεων των αρθρώσεων, όπως η οστεοαρθρίτιδα. Η οστεοαρθρίτιδα του ισχίου  είναι μία  εκφυλιστικού τύπου πάθηση,  κατά την οποία συμβαίνει μία σταδιακή  φθορά  του χόνδρου της άρθρωσης,  με αποτέλεσμα την προοδευτική καταστροφή της.  Μία από τις συνέπειες οποιασδήποτε πάσχουσας άρθρωσης είναι ο πόνος. Ο πόνος στο ισχίο περιορίζει τις καθημερινές δραστηριότητές σας, επηρεάζει τη διάθεσή σας, την υγεία σας και σίγουρα την γενική ευημερία σας.

Συμπτώματα
Η κύρια αιτία της πάθησης του ισχίου είναι η φθορά του αρθρικού χόνδρου: οστεοαρθρίτιδα. Αυτή η φθορά γίνεται αντιληπτή ως πόνος, αρχικά μόνο μετά από κόπωση, στη συνέχεια, εμφανίζεται όλο και πιο συχνά, και τελικά και σε κατάσταση ηρεμίας.

Η αύξηση της έντασης του πόνου είναι μια αργή διαδικασία, μερικές φορές επί πολλά χρόνια, και μπορεί να οδηγήσει σε δυσκαμψία της  άρθρωσης του ισχίου και δυσχέρεια βάδισης, με σαφή επίπτωση στην ποιότητα  ζωής του ασθενούς  και στην ψυχολογία του.

Η αντικατάσταση της άρθρωσης είναι μια συχνή θεραπεία για την σοβαρή οστεοαρθρίτιδα. Η επιτυχής αντικατάσταση του ισχίου φέρνει θεαματική ανακούφιση από τον πόνο και βελτίωση στη λειτουργία της άρθρωσης του ισχίου.

ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΙΣΧΙΟΥ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ AMIS

Η ολική αρθροπλαστική ισχίου αντικαθιστά το κατεστραμμένο οστό και χόνδρο της άρθρωσης με πολυαιθυλένιο (πλαστικό υλικό) με κεραμικά και μεταλλικά εξαρτήματα.

Η τεχνητή άρθρωση είναι μια σφαιρική διάρθρωση, που αποτελείται από  έναν  στειλεό  του  μηριαίου με κεφαλή (σφαίρα)  και ένα κυπέλλιο κοτύλης (υποδοχή της σφαίρας).

Ο στειλεός  είναι  συνήθως κατασκευασμένος  από κράμα τιτανίου,  το οποίο εγγυάται   μέγιστη  βιοσυμβατότητα.  Η μηριαία  κεφαλή είναι κατασκευασμένη  από  κεραμικό ή μέταλλο. Το κυπέλλιο είναι κατασκευασμένο από κράμα  τιτανίου,  με μια πορώδη επιφάνεια, που  εξασφαλίζει  τέλεια  ενσωμάτωση. Μια εσωτερική επένδυση του κυπελλίου, από κεραμικό ή από πολυαιθυλένιο, εξασφαλίζει μακροβιότητα της τεχνητής άρθρωσης, ακόμη και  όταν  φορτίζεται  έντονα. 

Ο τύπος της πρόθεσης επιλέγεται από τον ιατρό με κριτήριο τις ιδιαιτερότητες του κάθε  ασθενούς.

Με σχεδόν 70 χρόνια ιστορίας, η χειρουργική επέμβαση ολικής αντικατάστασης ισχίου είναι μια πολύ συνηθισμένη και ασφαλής διαδικασία για τη θεραπεία της σοβαρής αρθρίτιδας. Τα κύρια οφέλη μιας επιτυχούς αντικατάστασης ισχίου είναι:

Ο χειρουργός μπορεί να προσπελάσει την άρθρωση του ισχίου από διαφορετικά χειρουργικά μονοπάτια, ακολουθώντας μια “συμβατική” χειρουργική προσπέλαση  ή μια  ελάχιστα  επεμβατική  χειρουργική  προσπέλαση.
Η  Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική Επέμβαση (MIS) χαρακτηρίζεται από μειωμένη τομή του δέρματος καθώς και τη διατήρηση των μυών και των τενόντων που απαντώνται στο δρόμο προς τον αρθρικό θύλακο.

Τα τελευταία χρόνια  χρησιμοποιούμε ένα νέο τύπο προσπέλασης την AMIS (Anterior Minimally Invasive Surgery) δηλαδή την πρόσθια ελάχιστης επεμβατικότητας προσπέλαση. Στην πραγματικότητα, η πρόσθια προσέγγιση της άρθρωσης του ισχίου είναι η μόνη τεχνική η οποία ακολουθεί δια των μυών και των νεύρων μονοπάτια για να μειωθεί ο κίνδυνος τραυματισμού  μυών, τενόντων, αγγείων και νεύρων.

Λόγω της ιδιαιτερότητάς της, η τεχνική AMIS μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο από επιλεγμένους ορθοπεδικούς χειρουργούς, οι οποίοι έχουν λάβει πιστοποίηση επάρκειας. Θεωρώντας κάθε νέα προσπάθεια βελτίωσης των έως τώρα εφαρμοζόμενων τεχνικών ευπρόσδεκτες,  θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:

Η AMIS είναι χειρουργική τεχνική που αφορά μόνο την προσπέλαση του  ισχίου  και όχι την τοποθέτηση της πρόθεσης, εξασφαλίζοντας  πλεονεκτήματα για την άμεσα  μετεγχειρητική περίοδο.

Ο τρόπος που τοποθετείται ο ασθενής στο χειρουργικό τραπέζι με την έλξη του άκρου σε συνδυασμό με τα διαφοροποιημένα εργαλεία για την προσπέλαση αυτή προσφέρει:

 1. Μικρή τομή 6-9cm πρόσθια έναντι 15-30cm σε σχέση με την οπίσθια και την πλάγια.
 2. Πλήρη προστασία των μυών γιατί δεν κόβονται ή αποκολλούνται ή απονευρώνονται αλλά διαχωρίζονται κατά μήκος των ινών τους. Έτσι οι μυϊκές ίνες δεν χάνουν τις βιολογικές τους ιδιότητες αφού δεν στερούνται την αιμάτωση και την νεύρωση τους.
 3. Σε σύγκριση με την πλάγια προσπέλαση δεν τραυματίζονται οι γλουτιαίοι μύες, οπότε ο ασθενής βαδίζει χωρίς να κουτσαίνει λόγω της ατροφίας και της εκτεταμένης αποκόλλησης των μυών αυτών.
 4. Σε σύγκριση με την οπίσθια προσπέλαση η διατήρηση των οπίσθιων μυών αποτελεί ανατρεπτικό παράγοντα για πιθανό εξάρθρημα, μία από τις χειρότερες επιπλοκές της επέμβασης αυτής.

Ο σκοπός της AMIS είναι να ελαχιστοποιήσει την καταστροφή των ιστών και των σταθεροποιητικών στοιχείων γύρω από την άρθρωση του ισχίου.

Ο συνδυασμός, ως εκ τούτου, των προαναφερθέντων έχει σαν αποτέλεσμα την καλύτερη μετεγχειρητική πορεία του ασθενή διότι:

 1. Μειώνει τον μετεγχειρητικό πόνο
  Σε σύγκριση με την «συμβατική» χειρουργική τεχνική, η προσπέλαση AMIS® μπορεί να μειώσει τον μετεγχειρητικό πόνο, αφού οι μύες δεν κόβονται
 2. Μικρότερη νοσηλεία (3-4 ημέρες έναντι 7-8)
  Η τεχνική AMIS® συνήθως μειώνει σημαντικά τη διάρκεια της παραμονής στο νοσοκομείο.
 3. Άμεση έναρξη αποκατάστασης
  Η αποκατάσταση μπορεί να αρχίσει την ίδια ημέρα της εγχείρησης, με την έγκριση του γιατρού σας,. Ορθοστάτιση και περπάτημα με περιπατητήρα τύπου ‘Πι’ μπορεί να αρχίσει αμέσως.
 4. Γρήγορη επαναφορά στις καθημερινές δραστηριότητες
  Η τεχνική AMIS® σας επιτρέπει να επιστρέψετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες σε συντομότερο χρονικό διάστημα.
 5. Λιγότερη απώλεια αίματος
  Η διατήρηση των μυών και των αγγείων μειώνει δυνητικά την απώλεια αίματος. Οι μεταγγίσεις είναι σπάνιες και η επιπλοκή (εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση) είναι λιγότερο πιθανή.
 6. Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα (μικρή τομή)
  Με την τεχνική AMIS®, η τομή του δέρματος είναι συχνά μικρότερη από της «συμβατικής» χειρουργικής επέμβασης και ως εκ τούτου ο ουλώδης ιστός είναι μειωμένος.
 7. Λιγότερες μετεγχειρητικές επιπλοκές όπως:

Η μακροπρόθεσμη πορεία της ολικής αρθροπλαστικής του ισχίου εξαρτάται από την  σωστή τοποθέτηση  της πρόθεσης  που αφορά και τον προσανατολισμό και την τεχνική.

Η πλήρης επαναφορά του ασθενούς στις  δραστηριότητες του, η αποφυγή εξαρθρήματος του ισχίου, η άριστη λειτουργικότητα της άρθρωσης και η αποφυγή αναθεώρησης (επανάληψης) της επέμβασης σε χρόνο που δεν προβλέπεται (νωρίτερα  των 20 ετών) εξαρτάται από την τοποθέτηση της πρόθεσης και όχι  από την προσπέλαση.

Πρέπει να τονίζουμε λοιπόν, αποφεύγοντας  τις υπερβολές, ότι η  χρήση  νέων τεχνικών εξασφαλίζει βραχυπρόθεσμα μόνο οφέλη (τα οποία είναι καλοδεχούμενα) όταν η εκτέλεση είναι σωστή.

Η πλημμελής εκτέλεση λόγω μη εξοικείωσης ή λόγω μη σεβασμού των αρχών της χειρουργικής  μπορεί να οδηγήσει α. σε κακή τοποθέτηση της πρόθεσης (ιδιαίτερα εξαιτίας της  περιορισμένης «θέας» της περιοχής) με ότι αυτό συνεπάγεται και β. στην εμφάνιση επιπλοκών, μετατρέποντας τα πλεονεκτήματα των νέων τεχνικών σε μειονεκτήματα.

Συμπερασματικά, αντιμετωπίζοντας  θετικά  τις  εξελιγμένες τεχνικές  προσπέλασης του ισχίου, μεγαλύτερη σημασία για ένα καλό αποτέλεσμα έχει α) η χειρουργική τεχνική με την οποία εξασφαλίζεται η σωστή τοποθέτηση της πρόθεσης β) ο σεβασμός  των ιστών και των αρχών της χειρουργικής γ) η επιλογή της πρόθεσης  ανάλογα με το profil του ασθενούς και δ) η επιλογή της προσπέλασης που ο κάθε χειρουργός γνωρίζει καλύτερα.