Για την πλοήγηση


Γάγγλιο

Gagglio

Οι γαγγλιονικές κύστες είναι καλοήθεις, γεμάτες διαυγές κολλώδες υγρό και βρίσκονται κοντά στις αρθρώσεις του καρπού και των δακτύλων. Τα γάγγλια συνήθως αναπτύσσονται από τους ιστούς που περιβάλλουν μια άρθρωση ή το έλυτρο ενός τένοντα. Η πιο κοινή θέση εντοπισμού για το χέρι - που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 75% όλων των περιπτώσεων –είναι στην ραχιαία επιφάνεια του καρπού, προερχόμενα από την σκαφομηνοειδή άρθρωση.

ΑΙΤΙΑ
Η ακριβής αιτιολογία σχηματισμού ενός γάγγλιο είναι ασαφής, αν και η επικρατούσα θεωρία είναι ότι οι κύστες σχηματίζονται  όταν δημιουργείται μία κήλη σε ένα  αποδυναμωμένο τμήμα του αρθρικού υμένα ή του ελύτρου ενός τένοντα. Κατά συνέπεια, η επαναλαμβανόμενη μηχανική καταπόνηση, φαίνεται να ευθύνεται  για την δημιουργία αυτής της κήλης η οποία θα οδηγήσει στο γάγγλιο.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Τα γάγγλια έχουν σχήμα οβάλ και ποικίλλουν τόσο σε πυκνότητα όσο  και σε μέγεθος. Συνήθως σχηματίζουν μία ορατή διόγκωση, αν και ορισμένα μπορεί να είναι "εσωτερικά". Τέτοια γάγγλια δεν  είναι εμφανείς με γυμνό μάτι, ούτε κατά την ψηλάφηση του ιατρού, και είναι ορατά μόνο με χρήση μαγνητικής τομογραφίας. Η μέση διάμετρος ενός γάγγλιου είναι περίπου 2,0 cm, αλλά γάγγλια υπερδιπλάσιο του αυτού μεγέθους έχουν παρατηρηθεί. Το μέγεθος του γάγγλιου  μπορεί να μεταβάλλεται με την πάροδο του χρόνου και μπορεί να αυξηθεί μετά από δραστηριότητα ενώ ίσως  μειωθεί με την ανάπαυση. Αν και τα περισσότερα γάγγλια είναι ασυμπτωματικά, αν ασκήσουν πίεση στα νεύρα που διέρχονται από την άρθρωση, οι ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν αίσθηση καύσου και μυϊκή αδυναμία. Ο πόνος είναι χαρακτηριστικό των γάγγλιων, που σχηματίζονται στο έλυτρο ενός τένοντα. Αυτός ο πόνος συνήθως προκαλείται με κινήσεις δραγμού.

Gagglio


ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Οι απλές ακτινογραφίες δεν είναι γενικά χρήσιμες στην διάγνωση των γαγγλίων, αλλά μπορούν να βοηθήσουν στο να αποκλειστούν άλλες παθολογικές διαδικασίες. Αιματολογικές εξετάσεις γενικά δεν είναι μέρος της διαγνωστικής προσπέλασης για γάγγλια, αφού όλες οι τιμές αναμένεται να είναι εντός των φυσιολογικών ορίων.

Ειδικότερες απεικονιστικές μέθοδοι μπορεί να είναι χρήσιμες στην αξιολόγηση ενός μορφώματος όταν η κλινική διάγνωση ενός γάγγλιου είναι αβέβαιη. Ο υπέρηχος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αξιολόγηση ενός γάγγλιου. Ωστόσο, επειδή το υπερηχογράφημα εξαρτάται από τον χειριστή-ιατρό και δεν παρέχει μέγιστες ανατομικές πληροφορίες (π.χ. υποκείμενη ποιότητα του οστού), η μαγνητική τομογραφία είναι η εξέταση εκλογής.ΓΑΓΓΛΙΟ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ - ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Ουσιαστικά, οι λόγοι που θα μας οδηγήσουν στην αντιμετώπιση τους είναι:

Πολλά γάγγλια υποχωρούν αυτόματα. Κατά συνέπεια, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η καλύτερη θεραπεία είναι η απλή παρακολούθηση χωρίς καμία θεραπεία.

Τα γάγγλια μπορεί να συρρικνωθούν σε μέγεθος και αργότερα να υποτροπιάσουν. Σε αυτήν την περίπτωση οι ασθενείς απλά διαβεβαιώνονται όπως ότι η αύξηση και μείωση τους δεν είναι ένα ανησυχητικό σημάδι.
Για εκείνους τους ασθενείς στους οποίους ενοχοποιείται κάποια καθημερινή δραστηριότητα  ως  αιτία δημιουργίας του γαγγλίου ή για εκείνους των οποίων οι προσωπικότητες επιμένουν ότι πρέπει να ληφθούν ορισμένα θεραπευτικά μέτρα η χρήση ναρθήκων είναι λογική επιλογή θεραπείας.
Η αναρρόφηση του γαγγλίου με μια βελόνα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την απομάκρυνση του υγρού και με τον τρόπο αυτό την αποσυμπίεση του γαγγλίου. Επειδή η κάψα του γαγγλίου παραμένει άθικτη, η επανεμφάνιση του δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο.

Εάν η αρχική συντηρητική αγωγή αποτύχει, τότε σειρά έχει η χειρουργική αντιμετώπιση. Η χειρουργική αντιμετώπιση περιλαμβάνει την αφαίρεση του γαγγλίου μαζί με ένα τμήμα του αρθρικού υμένα της άρθρωσης ή του ελύτρου του τένοντα. Στην περίπτωση των γαγγλίων καρπού χρησιμοποιούνται  τόσο η ελάχιστα ανοικτή χειρουργική τεχνική καθώς και η αρθροσκοπική τεχνική.

H επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία σε πλήρως εξοπλισμένη κλινική. Διαρκεί συνήθως γύρω στα 30 λεπτά. Ο ασθενής δεν χρειάζεται να παραμείνει στην κλινική και φεύγει συνήθως αμέσως μετά για το σπίτι του. Οι κινήσεις των δακτύλων ενθαρρύνονται από την πρώτη στιγμή. Η πρώτη αλλαγή γίνεται στο ιατρείο μετά από δύο μέρες, όταν και τοποθετείται μια πιο ελαφριά επίδεση. Τα ράμματα αφαιρούνται στις δύο εβδομάδες στο ιατρείο Στην δουλειά επανέρχεστε σχεδόν αμέσως μετά, όταν έχει υποχωρήσει ο πόνος και έχετε ανακτήσει την δύναμη του καρπού.