Για την πλοήγηση


Άρθρα


Σακίδια - σχολικές τσάντες και πόνος στην πλάτη των παιδιών

Το σχολείο ξεκινά και πάλι σε όλη την χώρα. Για τα παιδιά στα δημοτικά σχολεία, αυτό σημαίνει επιστροφή στην μεταφορά βαρέων σακιδίων, των πόνων στις πλάτες και των προβλημάτων στάσης που προκύπτουν.


Κάθε φθινόπωρο, ο πόνος από βαριά σακίδια είναι από τους πιο συχνούς νεανικούς τραυματισμούς που οδηγούν στον ορθοπεδικό. (Σχεδόν τόσο συχνός όσο στο γυμνάσιο οι αθλητικές κακώσεις).


Αν είστε γονέας ενός παιδιού τέτοιας σχολικής ηλικίας, ίσως να αναρωτιέστε: φοράει ένα λάθος σακίδιο το παιδί μου;


Όχι απαραίτητα.

Σακίδια για το σχολείο: Τα Υπέρ και τα Κατά

Τα σακίδια είναι δημοφιλή για έναν λόγο, αφήνουν τα χέρια ελεύθερα και αναθέτουν την "βαριά δουλειά της ανύψωσης" των σχολικών βιβλίων, των τετραδίων, διάφορων αξεσουάρ, καθώς και των τάπερ γευμάτων στο ισχυρότερο μέρος του σώματος - την πλάτη και τους κοιλιακούς μυς.


Τις περισσότερες φορές, τα σακίδια είναι ο πιο αποτελεσματικός και ασφαλέστερος τρόπος για τα παιδιά και τους εφήβους για να μεταφέρουν ό, τι χρειάζονται για το σχολείο.


Η περίπτωση των υπέρ του σακιδίου ("υπέρ"):

Τα σακίδια αφήνουν τα χέρια ελεύθερα για να:
   - κρατιέστε σε χειρολαβές, για παράδειγμα, όταν ανεβαίνουμε σε σχολικό λεωφορείο
   - μεταφέρουμε άλλα αντικείμενα, όπως κλειδιά του σπιτιού, ένα μουσικό όργανο ή ένα κινητό τηλέφωνο
   - διατηρείται η ισορροπία κατά το περπάτημα ή το τρέξιμο

Τα σακίδια διανέμουν το βάρος ομοιόμορφα.
Ένα σωστά τοποθετημένο και συσκευασμένο σακίδιο είναι πολύ πιο εύκολο στην πλάτη, τους ώμους και το λαιμό από ό, τι άλλοι τύποι σάκων που μπορεί να ταλαντεύονται πάρα πολύ ή να δημιουργούν ασύμμετρη στάση του σώματος από το τράβηγμα στον ένα ώμο ή μπράτσο.

 • Σε αντίθεση με τις τσάντες με ρόδες, τα σακίδια είναι φορητά και εύκολα μεταφερόμενα.
  Μπορούν να μεταφέρονται εύκολα σε σκάλες και σε διαφορετικές οδικές και καιρικές συνθήκες.

 • Τα σακίδια αποθηκεύονται εύκολα.
  Τα περισσότερα είναι αρκετά συμπαγή για να αποθηκεύονται σε ερμάρια ή κάτω από τα θρανία.

 

Τα σακίδια, σε γενικές γραμμές, είναι ο καλύτερος τρόπος για τα περισσότερα παιδιά να μεταφέρουν τα πράγματά τους στο σχολείο.

Η περίπτωση των εναντίον του σακιδίου ("κατά"):

 • Μερικά είναι πάρα πολύ μεγάλα.
  Μοντέρνα στυλ σακιδίων διαθέσιμα στα καταστήματα μπορεί να είναι πολύ μεγάλα ή φαρδιά. Η κακή εφαρμογή ενός τέτοιου σακιδίου πάνω στο σκελετό ενός παιδιού, σε συνδυασμό με το αυξημένο βάρος λόγω βιβλίων, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σπονδυλικής στήλης.


 • Υπερφορτωμένες τσάντες μπορεί να προκαλέσουν πόνο στην ράχη, τον αυχένα και στον ώμο.
  Μπορούν επίσης να οδηγήσουν τα παιδιά σε βάδιση εκτός ισορροπίας, καθιστώντας τα πιο επιρρεπή στο να πέσουν και να υποστούν άλλους τραυματισμούς, όπως κατάγματα ή διαστρέμματα.


Τα σακίδια πλάτης μπορεί να είναι χρήσιμα όταν χρησιμοποιούνται σωστά. Για την αποφυγή προβλημάτων στην σπονδυλική στήλη, αφιερώστε χρόνο για να επιλέξετε τη σωστή τσάντα για το παιδί σας.

Προβλήματα σπονδυλικής στήλης στα παιδιά

Τα παιδιά που συνήθως μεταφέρουν βαριά ή ασύμμετρα σακίδια μπορεί να αναπτύξει τις ακόλουθες καταστάσεις:

Αγγειακά προβλήματα / νευρική βλάβη.

Μερικά σακίδια έχουν σαθρές, λεπτές τιράντες που δεν είναι καλά παραγεμισμένες. Αυτές μπορεί να πιέσουν στους ώμους, κόβοντας την αιματική κυκλοφορία στους βραχίονες και τα χέρια. Τα παιδιά μπορεί να παρατηρήσουν ένα μούδιασμα, μυρμήγκιασμα, ή μυϊκή αδυναμία στα άνω άκρα.

Συμπίεση των σπονδύλων και φλεγμονή των δίσκων.

Θα έχετε δει πιθανώς ένα παιδί με ένα βαρύ σακίδιο να γέρνει προς τα πίσω από το βάρος. Μερικά παιδιά προσπαθούν να εξισορροπήσουν  τον κορμό τους γέρνοντας υπερβολικά σε αντίθετη κατεύθυνση προς τα εμπρός ή κλίνουν προς τα εμπρός τα ισχία τους. Οποιαδήποτε από αυτές τις κινήσεις μπορεί να συμπιέσει τους σπονδύλους της σπονδυλικής στήλης, οδηγώντας σε φλεγμονή των δίσκων. Αυτό προκαλεί ραχιαλγία ή χαμηλή οσφυαλγία.

Μυϊκές συσπάσεις.

 Η υπερβολική πίεση στην πλάτη μπορεί να οδηγήσει σε ακούσια κάμψη  των μυών, παρόμοια με έναν σπασμό.

Θλάσεις στον αυχένα, πάνω μέρος της πλάτης, ή τον ώμο.

Η μεταφορά  ενός μεγάλου βάρους στους ώμους μπορεί να προκαλέσει μυϊκή θλάση (ρήξη  μικροσκοπικών μυϊκών ινών ) στους μύες του ώμου, του αυχένα και της πλάτης. Θλάσεις του πάνω μέρος της πλάτης ανάμεσα στις ωμοπλάτες είναι πολύ συχνές, δεδομένου ότι πολλά παιδιά καμπουριάζουν τις πλάτες τους κάτω από το βάρος της τσάντας.

Προβλήματα λόγω κακής στάσης του σώματος.

Κακή στάση του σώματος μπορεί να προκύψει κουβαλώντας μια κακώς σχεδιασμένη, κακώς τοποθέτηση και υπερφορτωμένη τσάντα. Εβδομάδες ή μήνες αγωνιζόμενο ένα παιδί κάτω από ένα βαρύ φορτίο-τσάντα μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως στρογγυλεμένους ώμους, ειδικά στα κορίτσια.

- Φορώντας ένα σακίδιο στον ένα ώμο, που κάποια παιδιά βρίσκουν πιο κομψό, μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη ραχιαλγίας, δημιουργώντας μια ανισορροπία στη στάση του σώματος, καθώς το παιδί γέρνει προς την άλλη πλευρά για να αντισταθμίσει.

- Στην χειρότερη περίπτωση, βαριές τσάντες μπορούν να συμβάλλουν ή να επιδεινώσουν, όχι να δημιουργήσουν σκολίωση της σπονδυλικής στήλης, πιο συχνά στα κορίτσια.

 

Κατάγματα κοπώσεως.
Οι βαριές τσάντες κάνουν τα παιδιά να γέρνουν πολύ προς τα πίσω. Αυτή η αφύσικη θέση της σπονδυλικής στήλης δημιουργεί κατάγματα στους αυχένες των σπονδύλων προκαλώντας σπονδυλολίσθηση. Τα συμπτώματα των καταγμάτων κοπώσεως περιλαμβάνουν πόνο που ακτινοβολεί στον γλουτό και τα πόδια.

Συμβουλές για την ασφάλεια των παιδιών

10 συμβουλές για τους γονείς και τα παιδιά για να αποφύγετε τον πόνο στην πλάτη:

1. Αγοράστε τη μικρότερη απαραίτητη τσάντα
Αν η τσάντα είναι πολύ μεγάλη, το παιδί σας μπορεί να μπει στον πειρασμό να την γεμίσει υπερβολικά.

2. Προσέξτε το βάρος
Μία τσάντα, όταν είναι πλήρως φορτωμένη, δεν θα πρέπει να ζυγίζει περισσότερο από το 10-15% του σωματικού βάρους του παιδιού. Για παράδειγμα, αν το παιδί σας είναι 30 κιλά, το βάρος του σακιδίου του δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα τέσσερα κιλά. Μία τσάντα τριών-κιλών θα ήταν ακόμη πιο ασφαλής. Ξεκινώντας με μια ελαφριά κατασκευασμένη τσάντα από καμβά ή νάιλον είναι μια καλή αρχή.

3. Οι τσάντες με λουριά πλάτης είναι ότι καλύτερο.
Μία ευρεία με αντικραδασμική προστασία τσάντα με ιμάντες ώμου θα προστατέψει τους ώμους από τραυματισμούς. Μια επιπλέον επένδυση στην πλάτη της τσάντας παρέχει πρόσθετη άνεση και προστατεύει την πλάτη από το να τραυματιστεί  από γωνίες βιβλίων και άλλων αντικειμένων.

4. Ψάξτε για τσάντες με ζώνες μέσης.
Σακίδια με ζώνες μέσης μπορεί να βοηθήσει στο να διανείμετε το βάρος πάνω από τους γοφούς, αφαιρώντας λίγο από την πίεση που ασκείται στους ώμους και την άνω / μέση ράχη. (Η ίδια αρχή χρησιμοποιείται σε σακίδια πλάτης για να βοηθήσει τους ενήλικες να μεταφέρουν άνετα διάφορα πράγματα έως 20 κιλά).

5. Η ύπαρξη χωρισμάτων στις τσάντες είναι το μυστικό.
Οι τσάντες με χωρίσματα μπορεί να βοηθήσει να ακινητοποιηθούν τα αντικείμενα και να διανέμουν το βάρος ομοιόμορφα σε όλη την τσάντα. Βάλτε τα βαρύτερα αντικείμενα στο κέντρο της τσάντας.

6. Σφίξτε τα λουριά.
Κρατώντας την τσάντα κοντά και στο κέντρο της ράχης εκτονώνεται η πίεση στους ώμους και την μέση. Σφίξτε τους ιμάντες, μέχρι το σακίδιο να φοριέται κοντά. Αν το κάτω μέρος του σακιδίου κρέμεται πάνω από τους γλουτούς, τα ρυθμιζόμενα λουριά πρέπει να σφίγγονται μέχρι η τσάντα να σηκωθεί.

7. Χρησιμοποιήστε ντουλάπια στο σχολείο.
Εάν το παιδί σας έχει ένα μέρος για να αποθηκεύει ή να κρατεί τα πράγματα του κατά τη διάρκεια της ημέρας στο σχολείο του, τον ενθαρρύνεται να το χρησιμοποιεί αντί να κουβαλά κάθε βιβλίο όλη την ημέρα.

8. Μην μεταφέρετε τα πάντα κάθε μέρα.
Αναζητήστε τρόπους για να ετοιμάζεται η τσάντα με σύνεση και να περιορίζεται τα περιττά αντικείμενα. Για παράδειγμα, το παιδί σας πρέπει να μεταφέρει τον φορητό του υπολογιστή στην τάξη κάθε μέρα;

9. Σηκώστε την τσάντα με ασφάλεια.
Πάντα λυγίστε τα γόνατα για να σηκώσετε μια βαριά τσάντα, και χρησιμοποιήστε και τα δύο χέρια.

10. Κουβαλήστε το σακίδιο και με τους δύο ώμους.
«Το μονόπαντο κουβάλημα" ενός σακιδίου είναι παράλογο και θα οδηγήσει τελικά σε πόνο.Aν το παιδί σας έχει πόνο στην πλάτη που σχετίζεται με το σακίδιο, ο οποίος δεν υφίεται με την ανάπαυση, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ασπιρίνη,  ιβουπροφαίνη, ναπροξένη), και ελαφρύνοντας το φορτίο, μπορεί να χρειαστεί να μας ένα συμβουλευτείτε για μια εξέταση. Κλείστε το ραντεβού σας. Τηλέφωνο: 6973322610.

Αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα - Επιλογές θεραπείας

Η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα είναι μια χρόνια αυτοάνοση ασθένεια, παρόμοια με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, η οποία επηρεάζει αρχικά τη οσφυϊκή μοίρα της  σπονδυλικής στήλης σε όσους προσβληθούν.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας;

Η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα συνήθως ξεκινά με πόνο και δυσκαμψία στην οσφύ και ειδικότερα  στις  ιερολαγόνιες αρθρώσεις. Σε προχωρημένες φάσεις της νόσου,  μπορεί να εμφανιστεί πόνος και ακαμψία σε όλο το σώμα. Καυσαλγίες μπορεί επίσης να εμφανιστούν προκαλώντας δυσφορία.

Όσοι υποφέρουν από τις πιο σοβαρές μορφές αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας, η νόσος μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητη έκτοπη οστεοποίηση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην αγκύλωση της σπονδυλικής στήλης: η ανάπτυξη οστού ανάμεσα σε κάθε σπόνδυλο της σπονδυλικής στήλης, κλείνει τα φυσικά χωρίσματα μεταξύ τους( μεσοσπονδύλια διαστήματα) και οδηγεί σε μια στέρεη κολώνα οστού που ονομάζεται "μπαμπού σπονδυλική στήλη".

Υπάρχει θεραπεία για την αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα;

Δεν υπάρχει θεραπεία για αυτή την πάθηση, η οποία είναι επίσης γνωστή ως νόσος Bechterew’s ή και νόσος Marie-Strumpell. Παρά τα αποδεικτικά στοιχεία ότι η αγκυλοποιητική  σπονδυλίτιδα είναι γνωστή στους ανθρώπους από την εποχή των Φαραώ, τα αίτια αυτής της ασθένειας δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί.

Ποιος είναι πιθανό να αναπτύξει αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα;

Οι άντρες φαίνεται να επηρεάζονται περισσότερο από την αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα από τις γυναίκες. Τα συμπτώματα τείνουν να πρωτοεμφανίζονται σε άτομα ηλικίας 17 έως 45 ετών. Επιπλέον, τα περισσότερα άτομα με αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα φέρουν το γονίδιο HLA-B27. Ωστόσο, κανένας από αυτούς τους παράγοντες δεν μπορεί να προβλέψει οριστικά εάν θα εμφανιστεί η νόσος.

Τι είναι μια αυτοάνοση ασθένεια;

Μια αυτοάνοση ασθένεια προκαλεί δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού. Αντί να επιτίθεται στα εισβάλλοντα βακτηρίδια ή ιούς, το σώμα επιτίθεται εσφαλμένα στους φυσιολογικούς, υγιείς ιστούς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία μιας κατάστασης γνωστής ως φλεγμονή: αυξημένη ροή αίματος, οίδημα, ερυθρότητα, αυξημένη τοπική θερμοκρασία, πόνο και δυσκαμψία.


Η φλεγμονή που προκαλείται από την αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα αρχικά στοχοποιεί  κυρίως τις αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης, ιδιαίτερα της οσφυϊκής μοίρας καθώς και τις ιερολαγόνιες της λεκάνης. Προσβάλλονται οι θύλακες των αρθρώσεων (καλύμματα των χόνδρων), στην συνέχεια οι χόνδροι, οι οποίοι τρίβονται μεταξύ τους και τελικά καταστρέφονται ολοσχερώς οι αρθρώσεις.


Η συνεχιζόμενη φλεγμονή της AΣ θα προσβάλει τους σκληρούς ιστούς του σκελετού, εξαπατώντας το σώμα στη δημιουργία αυξανόμενου μη απαραίτητου οστού, με αποτέλεσμα την δημιουργία συντηγμένων σπονδύλων που παρατηρούνται σε ακραίες περιπτώσεις αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας.

Θεραπείες της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας

Δεν υπάρχει καμία γνωστή θεραπεία για την αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, οι επιλογές θεραπείας είναι προσαρμοσμένες ώστε να βοηθήσουν τον ασθενή να διαχειριστεί τον πόνο και τη δυσκαμψία καθώς και να επιβραδύνει την πρόοδο της νόσου. Η έγκαιρη διάγνωση της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας μπορεί να μεγιστοποιήσει την επίδραση των μυριάδων επιλογών θεραπείας και να αποτρέψει ή τουλάχιστον να καθυστερήσει την εμφάνιση ακραίων συμπτωμάτων, όπως μόνιμη βλάβη των αρθρώσεων, σύντηξη σπονδυλικής στήλης, κύφωση (ανώμαλη κάμψη της σπονδυλικής στήλης) και πόνο σε όλο το σώμα.


Τέσσερις γενικοί τύποι θεραπειών διατίθενται σε άτομα που πάσχουν από αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα: ο φυσικός(σωματικός) - τρόπος ζωής, φάρμακα, χειρουργική επέμβαση και εναλλακτική θεραπεία.

Φυσικές και σε σχέση με τον τρόπο ζωής θεραπείες για την αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα
 • Διατήρηση καλής στάσης σώματος

Αυτό που πάντα σας έλεγε η γιαγιά σας να κάνετε - "να κάθεσαι ευθεία!" - μπορεί να είναι απαραίτητο για τη διαχείριση των συμπτωμάτων της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας. Η καλή στάση θέτει τη λιγότερη πίεση στη σπονδυλική  στήλη και επιτρέπει σε όλα τα στοιχεία του σώματός σας να ευθυγραμμιστούν σωστά, τόσο μέσα όσο και έξω.


Οι άνθρωποι που πάσχουν από οποιοδήποτε είδος πόνου στην σπονδυλική τους στήλη φυσικά τείνουν να σκύβουν, να βυθίζονται και να κάμπτονται προς τα εμπρός, αναζητώντας ανακούφιση. Δυστυχώς, αν και αυτό μπορεί να προσφέρει άμεση προσωρινή ανακούφιση, τοποθετεί πρόσθετη πίεση στην σπονδυλική στήλη, δημιουργώντας περισσότερους πόνους και βαθύτερη κάμψη.


Για όσους πάσχουν από αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, η καλή στάση μπορεί επίσης να ελαχιστοποιήσει τα μακροπρόθεσμα προβλήματα της σύντηξης της σπονδυλικής στήλης που συνοδεύει τη νόσο. Με καλή στάση του σώματος, οι επιφυσιακές πλάκες ανάπτυξης των οστών μπορεί να κατευθυνθούν σε μια πιο επιθυμητή όρθια θέση.

 • Διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους

Υπάρχει αυτό που θεωρείται ότι είναι το ιδανικό εύρος σωματικού βάρους για κάθε άτομο, με βάση το ύψος, το βάρος και την ηλικία.


Για τους ασθενείς με αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, παραπανίσιο βάρος σημαντικά μεγαλύτερο από το συνιστώμενο βάρος θα ασκήσει πρόσθετη πίεση στις αρθρώσεις που ήδη φλεγμαίνουν. Επιπλέον, η απώλεια οστού που μπορεί να συμβεί σε αυτή την νόσο, καθιστά τον σκελετό πιο ευάλωτο σε κατάγματα, κίνδυνος που αυξάνεται με πρόσθετο βάρος.


Ζυγίζοντας λιγότερο από το "ιδανικό" μπορεί επίσης να προκαλέσει σοβαρά ιατρικά προβλήματα. Ενώ η πίεση που σχετίζεται με το βάρος στις αρθρώσεις είναι μειωμένο, το λιγότερο βάρος μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, αναιμία, κατάθλιψη και πολλά άλλα. Η φλεγμονή της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας μπορεί να προκαλέσει απώλεια όρεξης και δυσαπορροφητικά σύνδρομα του φαγητού, πράγμα που με τη σειρά του μπορεί να μειώσει την αντίσταση του σώματος στην λοίμωξη και να επιδεινώσει τα συμπτώματα της νόσου.

 • Θερμική και ψυχρή θεραπεία

Ακριβώς όπως κάθε αθλητική κάκωση που προκαλεί ερυθρότητα, οίδημα και πόνο - επίσης γνωστό ως φλεγμονή - τα συμπτώματα της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας μπορούν να ησυχάσουν προσωρινά με εφαρμογή τόσο επιθεμάτων θερμότητας όσο και με παγοκύστες.


Η θερμότητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μειώσει τον πόνο, να χαλαρώσει τους μύες και να μειώσει τον πόνο, καθώς η ζεστασιά γενικά θα αυξήσει τη ροή του αίματος στην περιοχή που έχει υποστεί βλάβη. Η βύθιση του κάτω μέρους του σώματος σε ένα ζεστό μπάνιο ή η πραγματοποίηση ενός ζεστού ντους έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία του πόνου αυτής της νόσου.


Οι ψυχρές θεραπείες είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για τη μείωση του οιδήματος και της επιβράδυνσης της μυϊκής φλεγμονής.

 • Φυσικοθεραπεία

Η φυσικοθεραπεία είναι ένα στοχευμένο πρόγραμμα ειδικών κινήσεων, σχεδιασμένο να ενισχύει ένα συγκεκριμένο μυ ή μέρος σώματος. Ένα προσαρμοσμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας μπορεί να περιλαμβάνει:

 • Ασκήσεις διατάσεων του εύρους κίνησης
 • Υπόδειξη σωστής θέσης ύπνου
 • Υπόδειξη σωστής στάσης σώματος κατά την βάδιση  
 • Ασκήσεις ενίσχυσης του πυρήνα του σώματος (ραχιαίοι και κοιλιακοί μύες)

Κρατώντας το σώμα σας ενεργό είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας. Τα πλευρικά οφέλη περιλαμβάνουν τη βελτιωμένη στάση του σώματος, τη διατήρηση του εύρους κίνησης (ειδικά κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης), την ανακούφιση από τον πόνο, τη βελτίωση της δύναμης, ευλυγισίας και κινητικότητας.

 • Άσκηση

Τα οφέλη της γενικής άσκησης είναι τα ίδια με εκείνα που λαμβάνονται από τη φυσικοθεραπεία: σωστή στάση σώματος, ευελιξία, δύναμη κλπ. Η διαφορά είναι ότι η Φ/Θ στοχεύει σε μια συγκεκριμένη περιοχή του σώματος, ενώ η φυσική άσκηση ωφελεί ολόκληρο το σώμα.


Καθημερινές προπονήσεις κολύμβησης φαίνονται ιδιαίτερα χρήσιμες, ιδιαίτερα το πρόσθιο στυλ , ακόμα και σύντομες συνεδρίες των 10 λεπτών θεωρούνται ωφέλιμες.


Το καλύτερο από όλα είναι ότι, οι περισσότεροι ασθενείς με αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα αναφέρουν ότι αισθάνονται καλύτερα μετά από άσκηση. Επικοινωνήστε με το γιατρό σας για τις πιο κατάλληλες ασκήσεις για την ατομική σας κατάσταση.

Φαρμακευτική αγωγή για την αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα

Δεδομένου ότι η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα είναι μια αυτοάνοση ασθένεια, μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Ενώ ένα χάπι δεν μπορεί ακόμα να θεραπεύσει τη βασική αιτία της πάθησης, αυτά τα φάρμακα μπορούν προσωρινά να διευκολύνουν τον πόνο και την ταλαιπωρία.


Διάφορα επιπλέον φάρμακα είναι επί του παρόντος διαθέσιμα για τη θεραπεία της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας.

 • ΜΣΑΦ (μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα). Μπορούν να χορηγηθούν χωρίς ιατρική συνταγή όπως η  ιβουπροφαίνη (Brufen, Algofren, Nurofen) και η ναπροξένη (Naprosyn) για την ανακούφιση της φλεγμονής, του πόνου και της δυσκαμψίας. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί η ινδομεθακίνη (Reumacid, Fortathrin). Η υπέρβαση των συνιστώμενων δοσολογιών μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία κατά μήκος της γαστρεντερικής οδού, γι 'αυτό ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού για τη λήψη αυτών.

 • Άλλα φάρμακα για τον πόνο. Όπως η ακεταμινοφαίνη (Depon, Panadol, Apotel, κλπ.) Και η φυσικά απαντώμενη οπιούχα κωδεΐνη είναι επίσης αποτελεσματική στη διαχείριση του πόνου. Αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνα τους ή σε συνδυασμό με ένα ΜΣΑΦ (μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα), αλλά οι παρενέργειες της κωδεΐνης μπορεί να περιλαμβάνουν υπνηλία, ναυτία, δυσκοιλιότητα και έμετο.

 • Anti-TNF παράγοντες (anti tumor necrosis factor). Τα ενέσιμα αυτά φάρμακα μειώνουν τη φλεγμονή παρεμποδίζοντας τις επιδράσεις του TNF, μιας χημικής ουσίας που παράγεται από τον οργανισμό όταν ο ιστός είναι φλεγμένη. Αυτή η θεραπεία έχει χρησιμοποιηθεί από καιρό για άτομα που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα, αλλά οι μακροχρόνιες επιδράσεις της σε ασθενείς με αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα είναι άγνωστες. Τα φάρμακα κατά του TNF μπορεί επίσης να παρεμβαίνουν στο ανοσοποιητικό σύστημα.

 • Κορτικοστεροειδή. Είναι ισχυρά αντιφλεγμονώδη φάρμακα που μοιάζουν με την ορμόνη κορτιζόλη, η οποία φυσικά παράγεται από τα επινεφρίδια. Χορηγούμενα ενέσιμα ή με δισκία, τα κορτικοστεροειδή καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνουν την παραγωγή χημικών ουσιών που προκαλούν φλεγμονή και παρέχουν ανακούφιση από τον πόνο και το οίδημα. Ωστόσο, χρειάζονται πάνω από  48 ώρες για να δώσουν πλήρη αποτελέσματα και μπορούν να χορηγηθούν μόνο τρεις φορές το χρόνο, λόγω των πιθανών σημαντικών παρενεργειών που παρουσιάζουν όπως λοίμωξη, ρήξη τένοντα ή απώλεια / εκφυλισμός των μυών, του δέρματος και άλλων γειτονικών ιστών.

 • DMARDs (νοσοτροποποιητικά αντι-ρευματικά φάρμακα). Κανονικά συνταγογραφούνται για άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα, τα DMARDs μπλοκάρουν τη φλεγμονή και μπορούν να στοχεύσουν ολόκληρο το ανοσοποιητικό σύστημα ή συγκεκριμένες οδούς μέσα στα ανοσιακά κύτταρα. Απαιτούνται αρκετές εβδομάδες πριν εμφανιστούν οφέλη, καθώς τα DMARDs δεν είναι φάρμακα για τον πόνο και χρειάζονται χρόνο για να μειώσουν αρκετά τη φλεγμονή ώστε να έχουν αξιοσημείωτο αποτέλεσμα.
Εναλλακτικές θεραπείες για την αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα

Οι ασθενείς που πάσχουν από αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα μπορούν να επιλέξουν να διερευνήσουν μη ιατρικές θεραπείες για την πάθησή τους. Ωστόσο, δεν υπάρχουν εμπειρικά στοιχεία ότι οι θεραπείες αυτές έχουν κάποιο αποτέλεσμα, θετικό ή αρνητικό.

 • Έχουν γραφτεί βιβλία σχετικά με τα οφέλη μιας αποκαλούμενης «αντιφλεγμονώδους διατροφής», η οποία ισχυρίζεται ότι ορισμένα τρόφιμα προκαλούν φλεγμονώδη αντίδραση. Με την εστίαση στην κατανάλωση τροφίμων που δεν προκαλούν φλεγμονή, το συμπέρασμα είναι ότι το σώμα θα ωφεληθεί με τρόπους παρόμοιους όπως με τη λήψη ΜΣΑΦ.

 • Οι επαγγελματίες του ιατρικού τομέα προειδοποιούν και είναι εναντίον της χειροπρακτικής ή της εξωτερική χειρομάλαξης της σπονδυλικής στήλης σε ασθενείς με αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα. Τα οστά της σπονδυλικής στήλης είναι πιο ευαίσθητα στο κάταγμα και τα νωτιαία νεύρα είναι πιο ευαίσθητα στο να τραυματιστούν.

 • Μια αρχαία τέχνη θεραπείας από την Κίνα ο βελονισμός, χρησιμοποιεί εξαιρετικά λεπτές βελόνες για να τρυπήσει το δέρμα και έτσι να απελευθερώσει την ένταση από τους υποκείμενους μύες, τένοντες και άλλους ιστούς.

 • Μια άλλη αρχαία πρακτική η yoga, δίνει έμφαση στην αναπνοή, τις διατάσεις και την ευλυγισία. Μπορεί να θεωρηθεί παρόμοια με την άσκηση και τη φυσικοθεραπεία, και θα πρέπει να εκτελείται με προσοχή για να αποφευχθεί η υπερβολική υπερέκταση.

 • Θεραπεία μασάζ. Καθώς αυτή εφαρμόζεται κυρίως στο δέρμα και τους μυς, δεν έχει καμία αισθητή επίδραση στον φλεγμονώδες χόνδρο των αρθρώσεων. Οι ίδιες ιατρικές προφυλάξεις όπως και στη χειροπρακτική ισχύουν και για το μασάζ, καθώς οι ασθενείς με αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα ήδη παρουσιάζουν οστεοπενικά οστά, οστεοχόνδρινες βλάβες και άλλα, που μπορεί να υποστούν περαιτέρω επιδείνωση από το μασάζ.

 • Ηλεκτρική διέγερση. Μικρές κρούσεις ηλεκτρικού ρεύματος διανέμονται μέσω του δέρματος από ηλεκτρόδια, κάπως παρόμοια με τη θεραπεία υπερήχων. Ανεπίσημα στοιχεία φαίνεται να δείχνουν ότι η θεραπεία με e-Stim μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του πόνου, αλλά καμία επίσημη μελέτη δεν υποστηρίζει τη χρήση του σε ασθενείς με αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα.
Χειρουργικές επιλογές για τη θεραπεία της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας

Παρά τον πόνο και τις ενοχλήσεις της νόσου, στους περισσότερους ασθενείς δεν θα απαιτηθεί κανένα είδος χειρουργικής επέμβασης και αυτές περιορίζονται σε μεγάλο βαθμό στις πιο ακραίες περιπτώσεις της νόσου. Μεταξύ των πιο συχνών χειρουργικών επεμβάσεων, που ενδέχεται να απαιτηθούν είναι οι εξής:

 • Ολική αρθροπλαστική. Για αρθρώσεις που έχουν υποστεί σοβαρή βλάβη και δεν είναι πλέον σε θέση να κινηθούν ή να υποστηρίξουν το σώμα. Η χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης ισχίου είναι η πιο συχνή.

 • Χειρουργική σπονδυλικής στήλης. Για ακραίες περιπτώσεις κύφωσης, ειδικά στην περιοχή της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, στην οποία οι αναπνευστικές και άλλες κανονικές λειτουργίες είναι σοβαρά επιβαρυμένες, μπορεί να προταθεί χειρουργική επέμβαση ώστε να διορθωθεί η εμβιομηχανική της Σ.Σ και κατά κάποιο τρόπο συνολικά η στήριξη της. Πραγματοποιούνται οστεοτομίες σε σπονδύλους που έχουν παραμορφωθεί ως αποτέλεσμα της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας.

 • Πεταλεκτομή και δισκεκτομή. Μερική ή / και πλήρης απομάκρυνση τμημάτων της σπονδυλικής στήλης, συγκεκριμένα δίσκων και τμημάτων των σπονδύλων. Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει αντικατάσταση δίσκων με ειδικά ενθέματα. Αυτές οι επεμβάσεις χρησιμοποιούνται συνήθως για την αποσυμπίεση του νωτιαίου μυελού, που συχνά προκαλείται ως συνέπεια της παραμόρφωσης της Σ.Σ.

 • Σπονδυλοδεσία. Η σύνδεση ή σύντηξη δύο ή περισσοτέρων οσφυϊκών σπονδύλων της σπονδυλικής στήλης. Χρησιμοποιείται για τη διόρθωση των παραμορφώσεων και των βλαβών της σπονδυλικής στήλης και για την αποκατάσταση της σταθερότητας της σπονδυλικής στήλης με τη χρήση εξειδικευμένου ιατρικού υλικού (ράβδοι, βίδες, μοσχεύματα κ.λπ.).


Εάν πάσχετε από την νόσο αυτή και θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις χειρουργικές επιλογές θεραπείας της Αγκυλοποιητικής Σπονδυλίτιδας, παρακαλώ καλέστε για ραντεβού τον δρ. Τριανταφυλλόπουλο Γεώργιο, ορθοπαιδικό χειρουργό, μπορεί να σας εξετάσει, να αξιολογήσει την κατάστασή σας, και να συζητήσετε τις επιλογές θεραπείας σας.


Τηλέφωνα: 6973322610, 2105799000, 2102487707

Οι πιο συχνές ορθοπαιδικές χειρουργικές επεμβάσεις σε γυναίκες άνω των 40 ετών

Καθώς οι γυναίκες προσεγγίζουν τη μέση ηλικία, μπορεί να αντιμετωπίσουν ειδικά μυοσκελετικά προβλήματα που τους αφορούν πιο συχνά από τους άνδρες. Μάθετε για τις 5 πιο συχνές ορθοπαιδικές χειρουργικές επεμβάσεις που αντιμετωπίζουν γυναίκες άνω των 40 ετών.

1. ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ: ΓΟΝΑΤΟΣ Ή ΙΣΧΙΟΥ

Η επανορθωτική χειρουργική αρθρώσεων δεν είναι μόνο μία από τις πιο συχνές ορθοπαιδικές χειρουργικές επεμβάσεις για τις γυναίκες άνω των 40 ετών - είναι επίσης μία από τις  Top 5 πιο συχνές χειρουργικές επεμβάσεις που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα συνολικά.

Επειδή η οστεοαρθρίτιδα(ΟΑ) πλήττει τις γυναίκες σε υψηλότερα ποσοστά από τους άνδρες, οι γυναίκες αποτελούν κατ 'εκτίμηση το 60% όλων των χειρουργικών επεμβάσεων.

Οφείλεται εν μέρει σε ορμονικές αλλαγές, οι γυναίκες άνω των 40 ετών είναι επίσης πιο πιθανό να εμφανίσουν αύξηση του σωματικού τους βάρους και επιπλοκές από την παχυσαρκία, η οποία μπορεί να αυξήσει την πίεση στις αρθρώσεις. Χάρη στην βοήθεια της ψηφιακής πλοήγησης με υπολογιστή και τις αρθροσκοπικές τεχνικές, σήμερα η χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης αρθρώσεων είναι ελάχιστα επεμβατική και αναίμακτη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια - και την καθιστά ασφαλέστερη και πιο επιθυμητή.


Όλο και περισσότεροι ασθενείς, άνδρες και γυναίκες, επιλέγουν να κάνουν αυτές τις χειρουργικές επεμβάσεις νωρίτερα έτσι ώστε να μπορούν να παραμείνουν σωματικά ενεργοί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. 

2. ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΤΑΓΜΑΤΩΝ

Όπως και η ολική αρθροπλαστική, η χειρουργική αντιμετώπιση καταγμάτων είναι μία από τις Top 5 πιο συχνές χειρουργικές επεμβάσεις που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα.   


Άνθρωποι και των δύο φύλων και όλων των ηλικιών θα υποστούν κατάγματα κάθε χρόνο.


Ωστόσο, οι γυναίκες άνω των 40 ετών είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε κατάγματα λόγω των υψηλότερων ποσοστών οστεοπόρωσης. Η χαμηλή οστική πυκνότητα, σε συνδυασμό με τον πιο αργό ρυθμό ανάπτυξης των οστών, κάνει τις γυναίκες πιο ευάλωτες σε τραυματισμούς καθώς μεγαλώνουν.

Συχνές αιτίες καταγμάτων σε γυναίκες άνω των 40 ετών:

 • αθλητικές κακώσεις
 • πτώσεις, ειδικά εξ’ιδίου ύψους
 • τροχαία ατυχήματα
 • κατάγματα κοπώσεως λόγω επαναλαμβανόμενων δραστηριοτήτων

Οι γυναίκες με οστεοπόρωση είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε κατάγματα της πηχεοκαρπικής και της σπονδυλικής στήλης (για παράδειγμα, χάνουν ύψος ή γίνονται κυφωτικές ) και οφείλεται στα κάταγμα των σπονδύλων τους.


Η θεραπευτική αντιμετώπιση του κατάγματος μπορεί να περιλαμβάνει χρήση γύψου, νάρθηκα ή χειρουργική  αντιμετώπιση με χρήση βιδών και πλακών και άλλων υλικών εσωτερικής οστεοσύνθεσης.

3. ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΩΜΟΥ

Λόγω της μεγαλύτερης πιθανότητας να αναπτύξουν οστεοαρθρίτιδα (σε σύγκριση με τους άνδρες), πολλές γυναίκες άνω των 40 ετών μπορεί να εμφανίσουν καταστροφή του χόνδρου στην άρθρωση του ώμου.


Ο εκφυλισμός αυτός μπορεί να οδηγήσει σε πόνο, ευαισθησία και δυσκαμψία στον ώμο. Στα μεταγενέστερα στάδια της οστεοαρθρίτιδας, το εύρος της κίνησης μπορεί να επηρεαστεί σοβαρά σε σημείο όπου η απαγωγή και η προσαγωγή του βραχίονα να γίνεται δύσκολα.


Η ολική αρθροπλαστική του ώμου επιδιώκει να εξαλείψει τον πόνο και να αποκαταστήσει την κινητικότητα και τη λειτουργία της άρθρωσης.


Ομοίως όπως και στις αρθροπλαστικές του ισχίου και του γόνατος, στην αρθροπλαστική ώμου αντικαθιστώνται τα κατεστραμμένα τμήματα της άρθρωσης με άλλα υλικά. Μετά την αποκατάσταση, η άρθρωση θα πρέπει να λειτουργεί ομαλά χωρίς πόνο, αίσθημα τριβής, μαγκώματος  ή κριγμού που προκαλούνται από την ΟΑ.

4. ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ

Η οστεοπόρωση είναι μία από τις κύριες αιτίες των προβλημάτων σπονδυλικής στήλης για τις γυναίκες, καθώς μεγαλώνουν. Η απώλεια της οστικής πυκνότητας μπορεί να οδηγήσει σε συμπιεστικά κατάγματα της σπονδυλικής στήλης, με αποτέλεσμα να απαιτείται μία  εξειδικευμένη ένεση τσιμέντου(κυφοπλαστική) για την ενίσχυση της σπονδυλικής στήλης.


Η εκφύλιση του μεσοσπονδύλιου δίσκου, ορθοστατικά θέματα (όπως η "συρρίκνωση" και η ανάπτυξη κύφωσης) μπορεί επίσης να εμφανιστούν όσο οι γυναίκες γερνούν με αποτέλεσμα να βιώσουν τις συσσωρευμένες επιπτώσεις της οστεοπόρωσης και της αρθρίτιδας.


Για παράδειγμα, η σπονδυλοδεσία δύο ή περισσότερων σπονδύλων, μπορεί να είναι απαραίτητη για την εξάλειψη του πόνου από μια αρθριτική ράχη.


Οι συχνότερες σπονδυλικές χειρουργικές επεμβάσεις σε γυναίκες άνω των 40 ετών είναι:

 • Αυχενική και τη οσφυϊκή δισκεκτομή
 • Συνδυασμένες αυχενικές και οσφυϊκές χειρουργικές τεχνικές
 • Σπονδυλικές ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές

Ωστόσο δεν υπάρχουν εγγυήσεις για το αν μπορεί κανείς να αποφύγει τον πόνο στην πλάτη ή τις βλάβες στην σπονδυλική στήλη, οι ερευνητές υποστηρίζουν την αξία του να παραμένεις ενεργητικός συμμετέχοντας σε δραστηριότητες όπως η άρση βάρους / ασκήσεων υπό αντίσταση και του περπατήματος.


Αποφεύγοντας την παχυσαρκία και την καθιστική ζωή μπορεί να βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό στο να επιβραδυνθεί η  οστική απώλεια και να ελαχιστοποιηθούν μελλοντικά προβλήματα πόνου στην σπονδυλική στήλη.

5. ΣΥΝΔΕΣΜΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΘΙΟΥ ΧΙΑΣΤΟΥ (ΠΧΣ) ΓΟΝΑΤΟΣ

Σύμφωνα με μελέτες, οι γυναίκες έχουν από δύο έως δέκα φορές περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να τραυματίσουν τον πρόσθιο χιαστό σύνδεσμο (ΠΧΣ). Αυτός ο σύνδεσμος, βρίσκεται στο κέντρο της άρθρωσης του γόνατος, ελέγχοντας την έκταση και την προς τα εμπρός κίνηση της κνήμης.


Οι γυναίκες φαίνεται να υποφέρουν από αυτόν το τραυματισμό πιο συχνά από τους άνδρες, λόγω της εμβιομηχανικής τους κατασκευής. Η γωνία που σχηματίζεται από  το ισχίο έως το γόνατο διαφέρει από τους άνδρες. Η γωνία αυτή μπορεί να επηρεάζει τη σταθερότητα κατά την προσγείωση και την περιστροφή του γόνατος.


Οι γυναίκες άνω των 40 ετών είναι ακόμη πιο ευάλωτες από ό, τι οι νεότερες γυναίκες, επειδή το κολλαγόνο σε τένοντες και συνδέσμους εκφυλίζεται με την ηλικία. Η μερική ρήξη του ΠΧΣ παρατηρείται πιο συχνά. Αυτή μπορεί να αναπτυχθεί σε μεγαλύτερη ρήξη που μπορεί να προκαλέσει πόνο, δυσκαμψία, αστάθεια, και μερικές φορές την πλήρη ρήξη. Οι ορμονικές αλλαγές και λήψη φάρμακων μπορούν επίσης να συμβάλουν σε μια υψηλότερη συχνότητα ρήξεων των τενόντων και των συνδέσμων.


Επειδή οι γυναίκες τραυματίζουν τον  ΠΧΣ πιο συχνά από ό, τι οι άνδρες, είναι πιο πιθανό να χρειαστούν αρθροσκοπική χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης ώστε να επιδιορθωθεί ή ρήξη των συνδέσμων στο γόνατο.

ΑΛΛΕΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ

Άλλες συχνές χειρουργικές επεμβάσεις σε γυναίκες άνω των 40 είναι οι ακόλουθες:

 • Αρθροπλαστική ισχίου: Μία επέμβαση για ασθενείς με σοβαρή βλάβη στο ισχίο.
 • Οστεοτομία - ισχίου ή γόνατος: Όπως η αρθροπλαστική ισχίου, αυτή η ορθοπαιδική επέμβαση διορθώνει συγκεκριμένες βλάβες στις αρθρώσεις, χωρίς να απαιτείται ολική αρθροπλαστική της άρθρωσης.
 • Αρθρόδεση - σπονδυλικής στήλης, χεριών, ποδιών, γόνατων ή ισχίων. Η αρθρόδεση χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας, με χρήση μοσχευμάτων ή και εμφυτευμάτων. Η αρθρόδεση μπορεί να βοηθήσει, μειώνοντας τον πόνο, αλλά θυσιάζοντας ένα ορισμένο βαθμό κινητικότητας της άρθρωσης.
 • Εκτινασσόμενος δάχτυλος. Η χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης του εκτινασσόμενου δάκτυλου είναι αρκετά συχνή σε άτομα άνω των 40. Η φλεγμονή στενεύει τους χώρους από τους οποία διέρχονται οι τένοντες (έλυτρα), οδηγώντας σε εμπλοκή, ή αδυναμία να λυγίσει ή να ισιώσει ένα δάχτυλο ή τον αντίχειρα.
Γιατί να επιλέξετε μία ορθοπαιδική χειρουργική επέμβαση, εάν είστε γυναίκα άνω των 40;

Εάν έχετε δοκιμάσει άλλες συντηρητικές θεραπευτικές προσεγγίσεις και δεν έχουν βοηθήσει, μπορεί μια χειρουργική επέμβαση να είναι πιο αποτελεσματική επιλογή για τη διαχείριση προβλημάτων πόνου ή της κινητικότητας σας.


Πολλές ορθοπαιδικές επεμβάσεις είναι πλέον ελάχιστα επεμβατικές - ενδοσκοπικές, διαθερμικές, αρθροσκοπικές, πράγμα που σημαίνει λιγότερος κίνδυνος και ταχύτερη αποκατάσταση.


Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε και κλείστε ένα ραντεβού μαζί μας. Ο δρ. Τριανταφυλλόπουλος Γεώργιος, ορθοπαιδικός  χειρουργός μπορεί να αξιολογήσει την κατάσταση των προβλημάτων σας και να δημιουργήσει ένα πλάνο θεραπείας που να  λειτουργεί για σας.


Τηλέφωνα: 6973322610, 2105799000, 2102487707

Οι πιο συχνές αθλητικές κακώσεις στους “Αθλητές-πολεμιστές του Σαββατοκύριακου”

Εάν είστε ένας ενήλικας που συμμετέχει σε μια επίπονη αθλητική ή σωματική δραστηριότητα τα Σαββατοκύριακα, είστε αυτό που ονομάζεται "πολεμιστής Σαββατοκύριακου". Το να βγαίνετε έξω και να εξασκείστε είναι ένα πολύ καλό πράγμα - αλλά αν, όπως και οι περισσότεροι Έλληνες, κάθεστε  40 ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα, είναι πιθανό να υποστείτε έναν τραυματισμό στο μέλλον.


Οι αθλητικές κακώσεις είναι ένας από τους πιο συχνούς λόγους για τους ενήλικες για να επισκεφθούν  γιατρούς. Γιατί άραγε τόσοι πολλοί ενήλικες τραυματίζονται την ώρα που διασκεδάζουν;


Η απάντηση είναι απλή: είστε μεγαλύτεροι ηλικιακά από ό, τι θα έπρεπε να είστε (και πιθανώς βαρύτεροι), και οι απαιτήσεις της ενήλικης ζωής σας  δεν σας επιτρέπουν να γυμνάζεστε καθημερινά, όπως κάνατε όταν ήσασταν νεότεροι και πιο ανέμελοι.


Οι ενήλικες που βρίσκονταν σε καλή φυσική κατάσταση και χωρίς τραυματισμούς όταν ήταν έφηβοι ή είκοσι και κάτι συχνά ξεχνούν πόσο καιρό τους πήρε να γυμναστούν και να φτάσουν  στο επίπεδο στο οποίο θα μπορούσαν να συμμετέχουν με ασφάλεια σε αθλητικές δραστηριότητες.


Η ανάμνηση της πρώην αγάπη τους για τον αθλητισμό (και συχνά, της πρώην ανταγωνιστική τους διάθεσης), τους σπρώχνει σε δραστηριότητες, όταν μπορούν να βρουν το χρόνο, συμμετέχοντας σε υψηλής έντασης επίπεδο, αλλά χωρίς το όφελος της αργής, σταθερής, καθημερινής εκγύμνασης.


Πηγαίνοντας από την καθιστική ζωή όλης της εβδομάδας στη  δουλειά, ξαφνικά στην έντονη εξάσκηση  είναι ένα σοκ για τον οργανισμό, ειδικά στην ηλικία σας και μάλιστα αν έχετε βάλει και μερικά κιλά. Η οστεοπόρωση μπορεί επίσης να σας κάνει πιο επιρρεπείς σε τραυματισμούς.


Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι κράμπες, πόνοι, θλάσεις, διαστρέμματα, ή χειρότερα - κακώσεις που απαιτούν χειρουργική επέμβαση ή φυσιοθεραπεία.


Αν δεν γυμνάζεστε καθημερινά για να βελτιώσετε την ευλυγισία , την αντοχή και τη δύναμη σας, θα μπορούσατε να εκτεθείτε  σε κίνδυνο σε κάποιους από τους ακόλουθους τραυματισμούς. Όλα αυτά είναι συχνά σε ενθουσιώδεις αθλητές που κάνουν "πάρα πολλά, πάρα πολύ σύντομα."

Κακώσεις ώμου και βραχίονα
 • Επικονδυλίτιδα αγκώνα. Ονομάζεται επίσης «ο αγκώνας του τενίστα" ο τραυματισμός αυτός ζημία στην εξωτερική πλευρά του αγκώνα μπορεί να προκαλέσει πόνο, δυσκαμψία, και ένα περιορισμένο εύρος κίνησης.

 • Ρήξη του στροφικού πετάλου του ώμου. Όταν οι σύνδεσμοι του ώμου (εμπρός ή πίσω) σχιστούν από επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες ή ξαφνικό τραυματισμό, μπορεί να σχίσει το στροφικό πέταλο , προκαλώντας πόνο και δυσκαμψία.
Κακώσεις σπονδυλικής στήλης
 • Οξεία οσφυαλγία. Ένας από τα πιο συχνά τραυματισμούς λόγω υπέρχρησης, χαμηλά πόνος στην μέση μπορεί να προκληθεί από μία μυϊκή θλάση, έναν μυϊκό σπασμό, από την προβολή ή από την κήλη ενός μεσοσπονδύλιου δίσκου, ή ακόμα και λόγω οστεοαρθρίτιδας των σπονδυλικών αρθρώσεων.

 • Αυχεναλγία. Αν κατά την στροφή του κεφαλιού σας ή πλησιάζοντας το πηγούνι σας προς το στήθος σας μετά από έντονη εξάσκηση πονάτε στον αυχένα , μπορεί να έχετε υποστεί μυϊκό τράβηγμα ή θλάση
Κακώσεις γόνατος και άκρου ποδός

Τενοντίτιδα του Αχίλλειου τένοντα. Στον νεαρό ενήλικα, ο Αχίλλειο τένοντας γίνεται λιγότερο ελαστικός και πιο επιρρεπείς στην φλεγμονή και τις ρήξεις. Το σχήμα της ποδικής καμάρας του ποδιού σας και αν, καθώς περπατάτε πρηνίζετε  το πόδι σας προς τα μέσα, μπορεί επίσης να επηρεάσει την  πιθανότητα τραυματισμού σας. Γήρανση και άκαμπτοι μύες των ποδιών συμβάλλουν επίσης σε αυτόν  τον τραυματισμό.

Διαστρέμματα ποδοκνημικής. Το γύρισμα του αστράγαλο είναι μία από τις πιο συχνές αθλητικές κακώσεις που αναφέρονται από τους αθλητές-πολεμιστές του Σαββατοκύριακου. Να είστε προσεκτικοί όταν περπατάτε, τρέχετε, ή κάνετε πεζοπορία σε ανώμαλες επιφάνειες, καθώς και κατά την ξαφνική αλλαγή κατεύθυνσης.

• Γοναλγία. Χονδροπάθεια επιγονατίδας, ρήξη μηνίσκου, χόνδρινες βλάβες, ρήξη ΠΧΣ(προσθίου χιαστού συνδέσμου) συμβαίνουν συνήθως στους αθλητές- πολεμιστές του Σαββατοκύριακου. Καθώς  μεγαλώνετε ηλικιακά , τένοντες, χόνδροι και σύνδεσμοι του γόνατος αρχίζουν να καταρρέουν, κάνοντας τη φλεγμονή και τον τραυματισμό πιο πιθανό.

Πελματιαία απονευρωσίτιδα. Εάν αισθάνεστε έναν οξύ ή καυστικό πόνο κατά μήκος του κάτω μέρος του ποδιού σας, συνήθως στην πτέρνα, μπορεί να πάσχετε από φλεγμονή της πελματιαίας απονεύρωσης. Αυτή η κατάσταση μπορεί να γίνει χρόνια.

Σύνδρομο διαμερίσματος. Συχνό μεταξύ των δρομέων, αυτοί οι πόνοι στο πρόσθιο μέρος της κνήμης μπορεί να προέρθουν από την υπέρχρηση μυών και συνδέσμων των ποδιών. Το σύνδρομο διαμερίσματος είναι επώδυνο αλλά δεν είναι επικίνδυνο - μπορείτε να το αντιμετωπίσετε στο σπίτι με ξεκούραση, παγοθεραπεία, εφαρμογή ελαστικού επιδέσμου, ανύψωση του κάτω άκρου πάνω από το επίπεδο της καρδιάς.

Αθλήματα και δραστηριότητες με τους μεγαλύτερους κινδύνους

Οι ορθοπεδικοί πιο συχνά βλέπουν ασθενείς που έχουν τραυματιστεί συμμετέχοντας σε:

• Μπάσκετ
• Ποδηλασία
• Ποδόσφαιρο
• Τρέξιμο
• Σκι
• Ποδόσφαιρο
• Τένις


Όπως και να είναι, οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα - ακόμη και αθλήματα που θεωρούνται κατάλληλα για εκείνους με γνωστά προβλήματα αρθρώσεων - μπορεί να οδηγήσουν σε τραυματισμό, εάν είστε απροετοίμαστοι. Η καλύτερη ευκαιρία σας, στο να ασκηθείτε με ασφάλεια τα Σαββατοκύριακα, είναι να εφαρμόσετε μερικές απλές τεχνικές πρόληψης, όπως αυτές που αναφέρονται παρακάτω.

5 συμβουλές για την πρόληψη τραυματισμών των αθλητών - πολεμιστών του Σαββατοκύριακου

"Του αθλητή - πολεμιστή η προπόνηση "δεν πρέπει να είναι συνώνυμη με τον "τραυματισμό". Μπορείτε να ασκηθείτε ή να συμμετάσχετε σε αθλητικές δραστηριότητες στον ελεύθερο χρόνο σας, χωρίς να τραυματιστείτε. Εδώ είναι 5 συμβουλές πρόληψης για τη φροντίδα του εαυτού σας, για την αποφυγή τραυματισμών στον αθλητισμό όταν γυμνάζεστε.

1. Αυξήστε σταδιακά το επίπεδο της φυσικής σας κατάστασης. Προσθέστε στη προπόνηση σας με μόλις 10% κάθε εβδομάδα (10% περισσότερα λεπτά, επαναλήψεις, ή βάρος / αντίσταση). Εντείνοντας τις προπονήσεις σας σταδιακά, επιτρέπετε στο σώμα σας, ο χρόνος, να επανέλθει και να επισκευαστεί.

2. Διατάσεις. Κάνετε τις διατάσεις μια τακτική δραστηριότητα, λίγες ημέρες την εβδομάδα και μετά από κάθε προπόνηση. Ο συνδυασμός στατικών και δυναμικών διατάσεων μπορούν να βελτιώσουν την ευελιξία και το εύρος της κίνησης σας.

3. Ελέγξτε τον εξοπλισμό σας. Φορέστε εξοπλισμό ασφαλείας (κράνη, επιγονατίδες επιαγκωνίδες) για να προστατεύσετε το κεφάλι και τα οστά σας από ξαφνικές πτώσεις. Ελέγξτε τον αθλητικό εξοπλισμό σας (μπαστούνια του γκολφ, το πλαίσιο του ποδήλατου) για να βεβαιωθείτε ότι είναι σε καλή κατάσταση και είναι το κατάλληλο μέγεθος για εσάς. Τα σωστά υποδήματα είναι επίσης σημαντικά.


4. Ενυδάτωση.
Πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν τη σημασία της ενυδάτωσης για την αποφυγή τραυματισμών. Πίνετε αρκετό νερό καθημερινά, και ενυδατωθείτε μετά την άσκηση σας.


5. Να γυμνάζεστε πιο συχνά
. Εάν μπορείτε, προσπαθήστε να αποφύγετε «το σύνδρομο του καναπέ" με το να σηκώνεστε και να κινήστε λίγο κατά τη διάρκεια της ημέρας κάθε μέρα. Η  τακτική αθλητική δραστηριότητα μέσα στην καθημερινή ρουτίνα σας μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό προς την σωστή κατεύθυνση κρατώντας το σώμα σας πιο υγιές.


Θυμηθείτε, οι νεαροί, ανταγωνιστικοί αθλητές προπονούν το  σώμα τους καθημερινά, σταδιακά κτίζουν την αντοχή τους, τη δύναμη και την ευελιξία τους.


Ενώ είναι σημαντικό (και αξιοθαύμαστο) να ασκήστε, όταν μπορείτε, να είστε προσεκτικοί, να μην υπερβάλετε τον εαυτό σας ενώ αθλείστε, πριν να είστε σωστά ρυθμισμένοι.


Ένα σταδιακό κτίσιμο μέχρι την πλήρους έντασης άσκηση είναι πιο ασφαλές για το σώμα σας, δεν έχει σημασία η ηλικία σας. Ξεκινήστε καλά, συνεχίστε αργά και να ακούτε το σώμα σας. Το  "Χωρίς πόνο, κανένα κέρδος" δεν είναι απαραίτητα το καλύτερο σύνθημα εάν προσπαθείτε να αποφύγετε την αναπηρία ή την χειρουργική επέμβαση.


Αν νιώθετε πόνο ή νομίζετε ότι έχετε υποστεί κάποια αθλητική  κάκωση, επικοινωνήστε μαζί μας. Ο δρ. Τριανταφυλλόπουλος  Γεώργιος, ορθοπαιδικός χειρουργός, μπορεί να σας εξετάσει, να αξιολογήσει την κατάστασή σας, και να συζητήσετε τις επιλογές θεραπείας σας.


Τηλέφωνα:
697-3322610, 210-5799000, 210-2487707

5 τρόποι για να χρησιμοποιήσετε την παγοθεραπεία

Κουίζ: Αν έχετε μόλις τραυματιστεί - για παράδειγμα, διάστρεμμα του αστράγαλου ή τράβηγμα του ώμου σας καθώς παίζατε τένις – θα εφαρμόζατε  πάγο ή ένα ζεστό επίθεμα στον τραυματισμό αυτό;

Ή τι κάνουμε σε χρόνιους πόνους ή οιδήματα σε παθήσεις, όπως η οστεοαρθρίτιδα ή η οσφυαλγία; Ποιο είναι πιο αποτελεσματικό: ζέστη ή κρύο;

Αυτές είναι ερωτήσεις που πολλοί άνθρωποι έχουν, και ένας εκπληκτικά μεγάλος αριθμός ασθενών δεν είναι σίγουροι για την απάντηση.

ΚΡΥΟ-θεραπεία VS ΘΕΡΜΟ-Θεραπεία: ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

Κατανοώντας τις επιπτώσεις του κρύο και της ζέστης στο σώμα καθιστάτε ευκολότερο να ξέρουμε πότε να χρησιμοποιούμε το καθένα.


Κρυοθεραπεία
(Για παράδειγμα, η εφαρμογή ενός κομματιού πάγου ή η εμβάπτιση σε λουτρό πάγου) έχει τις ακόλουθες συνέπειες:

 • Συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, επιβραδύνοντας την ροή του αίματος στην τραυματισμένη περιοχή. Το αποτέλεσμα: μείωση υγρών και οιδήματος.
 • Μουδιάζει τις νευρικές απολήξεις, βοηθώντας στην ελαχιστοποίηση του πόνου.

Εφαρμόζοντας πάγο σε μία κάκωση είναι επωφελές επειδή κρατά το οίδημα, την δυσκαμψία και τον πόνο υπό έλεγχο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η γρήγορη μείωση του οιδήματος  μπορεί να είναι κρίσιμη, διότι η μεγάλη συσσώρευση υγρών γύρω από τον τραυματισμό μπορεί να διακόψει τη ροή του αίματος στους περιβάλλοντες ιστούς, καταστρέφοντας τους.


Επιπλέον, αν χρειαστεί να μετακινήσετε ή να φορτίσετε την πληγείσα περιοχή του σώματος, η παγοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει κρατώντας την  λειτουργική μέχρι να είστε σε θέση να φτάσετε σε ένα ασφαλές μέρος όπου μπορείτε να ξαπλώσετε, να αναπαυτείτε και να αναζητήσετε περαιτέρω ιατρική βοήθεια, εφόσον απαιτείται. Για τους λόγους αυτούς, η εφαρμογή πάγου συχνά συνιστάται ως μία μορφή πρώτων βοηθειών.


Εφαρμόστε πάγο στις οξείες κακώσεις. Για να το θυμάστε αυτό, σκεφτείτε το "ο" στο:. "Κρύο", "πάγο" και "οξεία".


Θεραπεία θερμότητας
(θερμοθεραπεία) για παράδειγμα, εφαρμόζοντας μια θερμοφόρα ή η εμβάπτιση σε ένα ζεστό μπάνιο) έχει τις ακόλουθες συνέπειες:

 • Βοηθά την κυκλοφορία του αίματος, που σημαίνει ότι βοηθά την παράδοση του αίματος (μαζί με οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά) στο σημείο της κάκωσης. Αυτό μπορεί να επιταχύνει την επούλωση. Ωστόσο, η περίσσεια αίματος σε μια οξεία κάκωση μπορεί να συμβάλει στο οίδημα.
 • Βοηθά στην απομάκρυνση του γαλακτικού οξέος από τους μυς, χαλαρώνοντας τους, αφαιρώντας το σφίξιμο και τον πόνο.
 • Βοηθά στην διαχείριση του χρόνιου πόνου, της δυσφορίας και της ακαμψίας που επηρεάζει τους μυς και τις αρθρώσεις.

Η εφαρμογή θερμότητας είναι ευεργετική, γιατί μπορεί να απαλύνει τον επίμονο πόνο και να ζεστάνει ένα σφιχτό ιστό.

Η θερμότητα (πολλάκις, η υγρή θερμότητα) συνήθως συνιστάται ως ένας τρόπος για τη θεραπεία και τη διαχείριση επίμονου ή διαλείποντα πόνου με δυσκαμψία ή σε παλαιότερους τραυματισμούς (για παράδειγμα, εφαρμόζοντας θερμότητα μετά τις πρώτες 24-72 ώρες της θεραπείας πάγου).

Ένας μνημονικός κανόνας για να το θυμάστε αυτό είναι να σκεφτούμε το, "θερμαίνω για να θεραπεύσω."

Φυσικά, υπάρχουν περιπτώσεις όπου θα χρειαστεί τόσο η θεραπεία με πάγο όσο και η θεραπεία θερμότητας. Πολλοί άνθρωποι με οστεοαρθρίτιδα, για παράδειγμα, επωφελούνται από την εναλλαγή μεταξύ των δύο. Αλλά γενικά, εφαρμόζονται αυτοί οι κανόνες:

 • Πάγος σε οξείς τραυματισμούς.
 • Θερμότητα για τη θεραπεία του χρόνιου πόνου.

Να θυμάστε, όταν εφαρμόζεται πάγο σε μία κάκωση, να ακολουθείτε τους παρακάτω βασικούς κανόνες:

 • Για να αποφύγετε τα εγκαύματα πάγου, ποτέ μην βάζετε πάγο ή κρύα πακέτα απευθείας στο δέρμα σας, κρατήστε τον πάγο σε μια πλαστική σακούλα ή τυλίξτε τον σε μια λεπτή πετσέτα.
 • Αν το δέρμα σας γίνεται ροζ ή κόκκινο μετά τα πρώτα πέντε λεπτά, αφαιρέστε τον πάγο.
 • Μην εφαρμόζετε πάγο για περισσότερο από 20 έως 30 λεπτά κάθε φορά. Η μακρά έκθεση στο κρύο μπορεί πραγματικά να επιβραδύνει την επούλωση σας. Χρησιμοποιείστε έναν χρονοδιακόπτη, αν χρειαστεί.
5 λόγοι για να χρησιμοποιήσετε την παγοθεραπεία
 1. Πρώτες βοήθειες. Παγώνοντας μία κάκωση μαλακών μορίων μέσα σε πέντε λεπτά από την εμφάνισής της είναι μακράν η πιο χρήσιμη (και ευρέως χρησιμοποιούμενη) εφαρμογή της θεραπείας με πάγο. Μειώνοντας τη θερμοκρασία του σώματος στο σημείο της κάκωσης, έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της αντίδρασης του οργανισμού. Η εφαρμογή πάγου μπορεί να επιβραδύνει την αιμορραγία και το οίδημα κάτω από το δέρμα. Μπορεί επίσης να αποτρέψει ή να ελέγξει μυϊκούς  σπασμούς και να ελαχιστοποίηση τον πόνο.

  Αυτά τα μέτρα έκτακτης ανάγκης κάνουν τον ασθενή να νιώθει πιο άνετα. Μπορούν επίσης να ελέγξουν την  κάκωση, κατά μία έννοια, ο πάγος παγώνει το χρόνο έως ότου η κάκωση να  μπορεί να εκτιμηθεί από κάποιον ιατρό να αξιολογηθεί και να αντιμετωπιστεί.

  Σε περίπτωση ήσσονος σημασίας διαστρέμματα, θλάσεις και μώλωπες, μπορείτε να ασκήσετε παγοθεραπεία για 1-3 ημέρες (αν και συνιστάται να δείτε έναν ορθοπαιδικό, για να αποφευχθεί η περαιτέρω βλάβη ιστών).

 2. Πόνος και οίδημα μετά από χειρουργική επέμβαση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η εφαρμογή κρύων επιθεμάτων πάνω στις περιοχές του τραύματος και των ραμμάτων, μπορεί να βοηθήσει και να ανακούφιση από όλη αυτήν την ταλαιπωρία.
  Συμβουλευτείτε  πρώτα το γιατρό σας, καθώς η παρατεταμένη έκθεση στο κρύο μπορεί να επηρεάσει τις ανοσολογικές αντιδράσεις του σώματος και μπορεί να καθυστερήσει την επούλωση του τραύματος.

 3. Μείωση οιδήματος λόγω αρθρίτιδας. Αν παρουσιάζετε εκζέματα λόγω οιδήματος και δυσκαμψία στις αρθρώσεις, οι μελέτες δείχνουν ότι η εφαρμογή πάγου ή / και η χρήση του μασάζ με πάγο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του οιδήματος και του πόνου. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αποκατάσταση του εύρους κίνησης καθώς και να βελτιώσει την μυϊκή δύναμη.
  Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για οδηγίες σχετικά με τον καλύτερο και ασφαλέστερο τρόπο χρήσης αυτών των τεχνικών.

 4. Οξεία οσφυαλγία. Το αν θα χρησιμοποιηθεί ή όχι κρύο για τον πόνο της μέσης είναι θέμα συζήτησης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο πόνος στην οσφύ μπορεί να προκαλείτε από πολλά αίτια. Εάν εκλύετε από τραύμα και φλεγμονή, ο πάγος μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε το οίδημα και τον πόνου σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να ωφεληθείτε από τον πάγο αν έχετε υποστεί τράβηγμα στην μέση σας ανυψώνοντας ένα βαρύ αντικείμενο. Η εφαρμογή πάγου στην οσφυϊκή χώρα μπορεί επίσης να βοηθήσει στον πόνο και τις αιμωδίες της ισχιαλγίας μειώνοντας τη φλεγμονή του ισχιακού νεύρου. Αν, όπως με τους περισσότερους ανθρώπους συμβαίνει, ο πόνος στην μέση σας δεν προκαλείται από φλεγμονή, ο πάγος πιθανώς δεν είναι ευεργετικός. Οι περισσότερες άλλες μορφές πόνου στην μέση μπορούν να αντιμετωπιστούν με θερμότητα. 

 5. Αθλητιατρική και αποκατάσταση. Σε κάποιους τραυματισμούς όπως διαστρέμματα ή μυϊκοί σπασμοί, μπορείτε να ωφεληθείτε από ένα συνδυασμό προοδευτικής εναλλαγής εφαρμογής πάγου και διατάσεων - είτε στατικών διατάσεων είτε δυναμικών / κινητικών διατάσεων. Μερικές φορές, μπορείτε ακόμη και να εκτελείτε ασκήσεις με συνεχόμενη εφαρμογή πάγου.
  Ωστόσο, προσέχετε: η υπερβολική έκθεση στον πάγο μπορεί να κάνει τους μύες σας δύσκαμπτος, και το μούδιασμα μπορεί να σας οδηγήσει να κάνετε περισσότερα από όσα μπορείτε να χειριστείτε με ασφάλεια.
  Αν δεν είστε έμπειροι σε αυτόν τον τύπο κρυοθεραπείας, δεν θα πρέπει να το επιχειρήσετε χωρίς την καθοδήγηση και την επίβλεψη ενός φυσιοθεραπευτή ή ορθοπαιδικού- αθλητίατρου.                                                    
Είδη Κρυοθεραπείας

Εάν χρειάζεστε θεραπεία με πάγο, μπορείτε να επιλέξετε να φτιάξετε μία σακούλα από παγάκια στο σπίτι ή να την αγοράσετε από ένα φαρμακείο. Οι επιλογές περιλαμβάνουν:

 • Παγάκια σε πλαστική σακούλα, τυλιγμένα σε μια πετσέτα
 • Πλαστικά φλιτζάνια νερού, κατεψυγμένα για να χρησιμοποιούνται ώστε να κυλούν πάνω στο δέρμα (για μασάζ πάγου)
 • Μια κατεψυγμένη πετσέτα ή σφουγγάρι (πρώτα την έχετε βρέξει)
 • Πακέτα πάγου, μιας χρήσης ή ξαναγεμίσματος
 • Κρύες συσκευασίες με γέλη
 • Παγοκύστες μίας χρήσης

Θυμηθείτε: μιλήστε με έναν γιατρό εάν σχεδιάζετε να εφαρμόσετε  κρυοθεραπεία συνεχώς για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η υπερβολική εφαρμογή μπορεί να είναι πιο επιζήμια από τι χρήσιμη. Αυτό συμβαίνει τόσο με τον  πάγο όσο και με την θερμότητα.


Εάν έχετε ένα χειρουργικό τραύμα, ανοιχτό τραύμα, κάταγμα σε φάση πόρωσης ή ένα χρόνιο τραυματισμό όπως τενοντίτιδα, οσφυαλγία, πόνο στον αυχένα, ώμο, ισχίο ή γόνατο ή αρθρίτιδα, μιλήστε με το γιατρό σας.


Ομοίως, εάν πάσχετε από διαβήτη ή άλλες χρόνιες παθήσεις που μπορεί να επηρεάσουν την κυκλοφορία, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας πριν εφαρμόσετε θερμότητα ή κρύο.


Μαζί, εσείς και ο γιατρός σας μπορείτε να συντονίσετε ένα προσαρμοσμένο πλάνο θεραπείας που είναι τόσο χρήσιμο όσο και ασφαλές.


Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε και κλείστε ένα ραντεβού μαζί μας. Ο δρ. Γεώργιος Τριανταφυλλόπουλος, ορθοπαιδικός  χειρουργός μπορεί να αξιολογήσει την κατάσταση του προβλήματος σας και να δημιουργήσει ένα πλάνο θεραπείας που να  λειτουργεί για σας.


Τηλέφωνα: 6973322610, 2105799000, 2102487707

Ο ρόλος της στάσης του σώματος στην Υγεία μας: Καλή vs Κακής

«Σταθείτε ίσια», «Ανασηκωθείτε ευθεία» και «Μην καμπουριάζετε!» Είναι όλες άριστες συμβουλές, όχι μόνο επειδή διορθώνουν τη στάση σας, αλλά επίσης σας βοηθούν να φαίνεστε ψηλότεροι, λεπτότεροι και πιο σίγουροι. Ο ρόλος της στάσης του σώματος διατηρώντας στην σωστή ευθυγράμμιση την σπονδυλική στήλη, το κεφάλι και τα ισχία σας έχει πολλά οφέλη για την υγεία σας.

Τι είναι στάση του σώματος;

Ο όρος «στάση του σώματος» αναφέρεται στην θέση του σώματος: πώς κρατάτε τον εαυτό σας όταν είστε όρθια, καθιστή ή ξαπλωμένη. Στην ορθοπαιδική, στάση του σώματος, αναφέρεται επίσης στο πώς οι μυς, οι αρθρώσεις, και η σπονδυλική στήλη εργάζονται μαζί για να σας κρατήσουν όρθια (σε όρθια θέση).

Η στάση του σώματος περιλαμβάνει επίσης, τη θέση του σώματός σας όταν κινείστε ή όταν πραγματοποιείται  ορισμένες φυσικές δραστηριότητες. Για παράδειγμα:

 • Ποια είναι η θέση του σώματός σας όταν περπατάτε; Πώς κρατάτε τους ώμους σας και περιστρέφετε τα χέρια σας; Πώς κινούνται τα ισχία σας; Γέρνετε προς τα εμπρός ή προς τα πίσω; Πώς το πόδι σας ακουμπά-χτυπά το έδαφος και σπρώχνει ξανά;

 • Όταν κάθεστε στον καναπέ ή στο γραφείο σας, ποια είναι η συνηθισμένη σας στάση; Σταυρώνετε τα πόδια σας; Καθίστε σταυροπόδι; Γέρνετε το λαιμό σας προς τα εμπρός για να διαβάσετε στην οθόνη του υπολογιστή ή όταν θέλετε να δείτε τηλεόραση;

 • Πώς γέρνετε το σώμα σας ή λυγίζετε τα πόδια σας για να πάρετε κάτι από το έδαφος;

 • Το σώμα σας είναι συμμετρικό, δηλαδή, είναι η μορφή του σώματος σας και οι ικανότητες σας ίδιες και στις δύο πλευρές του σώματός σας - ή αντιμετωπίζετε περιορισμούς;

Οι ορθοπαιδικοί νοιάζονται για τη στάση του σώματος επειδή επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο περπατάτε, τρέχετε και χρησιμοποιείτε το σώμα σας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εξετάζουν την στάση του σώματος όταν κάθεστε ή όταν στέκεστε όρθιοι. Επίσης λαμβάνουν υπόψη τα λειτουργικά σας μέρη - πώς πραγματοποιείτε συνηθισμένες κινήσεις, όπως, πως ανυψώνετε τα χέρια σας, πως στρίβετε-λυγίζετε τη μέση σας ή πως κάθεστε σε μια καρέκλα.

Ποια θεωρείται καλή στάση του σώματος - και γιατί έχει σημασία;

Καλή στάση του σώματος, είναι η ευθυτενής  και συμμετρική. Διατηρεί ισορροπία έτσι ώστε το βάρος σας να κατανέμεται ομοιόμορφα σε όλο το σώμα σας. Αυτό σημαίνει διαφορετικά πράγματα, ανάλογα με το αν στέκεστε, κάθεστε ή ξαπλώνετε.

Στάση του σώματος κατά την ορθοστάτιση (ικανότητα όρθιας στάσης του σώματος)

Καλή στάση του σώματος είναι η ουδέτερη, που σημαίνει ότι κορμός / κοιλιά,  κεφάλι και η λεκάνη σας ευθυγραμμίζονται κατακόρυφα.


Όταν στέκεστε, τα γόνατά σας είναι ίσια και στραμμένα προς τα εμπρός, αλλά δεν είναι κλειδωμένα και το βάρος σας κατανέμεται ομοιόμορφα και στα δύο πόδια.


Οι ώμοι σας τραβιούνται πίσω, αλλά παραμένουν χαμηλά (όχι από το ύψος των αυτιών σας). Στην ουδέτερη όρθια στάση, το πηγούνι σας πρέπει να ανυψώνεται, ώστε το κεφάλι σας να μην έχει κλίση προς τα κάτω.


Αυτή η ουδέτερη θέση είναι η βέλτιστη επειδή επιτρέπει στους μυς σας να συστέλλονται σωστά όταν κινείστε. Η ουδέτερη στάση, διανέμει επίσης το σωματικό σας βάρος σε ολόκληρο τον σκελετό, έτσι ώστε να ελαχιστοποιείται το στρες σε κάθε άρθρωση, μυ, τένοντα ή σύνδεσμο.


Καθιστός και ξαπλωμένος, θα πρέπει επίσης να κρατάτε τη στάση σας όσο το δυνατόν πιο ουδέτερη.

Καθιστική στάση σώματος

Όταν κάθεται σε μια καρέκλα, ειδικά μία καρέκλα εργασίας όπου πληκτρολογείτε ή κάνετε χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, οι βραχίονες  και οι μηροί σας θα πρέπει να σχηματίσουν ορθή γωνία. Αυτό σημαίνει ότι τα πόδια σας θα πρέπει να είναι οριζόντια στο έδαφος, ενώ οι  μηροί σας και τα αντιβράχια θα πρέπει να είναι παράλληλα με το πάτωμα.


Θα πρέπει να κάθεστε με ευθεία την σπονδυλική στήλη, όχι καμπουριάζοντας και το κεφάλι σας πρέπει να είναι σε ουδέτερη θέση, με το πηγούνι σας επάνω, όχι με το λαιμό σας λυγισμένο προς τα εμπρός κοιτάζοντας την οθόνη του υπολογιστή.


Οι υποστηρικτικές καρέκλες, όπως οι εργονομικά βελτιστοποιημένες καρέκλες γραφείου, είναι ένας καλός τρόπος για να διατηρήσετε μια ουδέτερη στάση στο χώρο εργασίας.

Κατακλινής στάση σώματος

Ξαπλωμένοι στο κρεβάτι, πιθανότατα έχετε μια προτίμηση που σας κάνει να  αισθάνεστε άνετα. Οι περισσότεροι άνθρωποι επιθυμούν να κοιμούνται στις πλευρές τους. Ωστόσο, το Αμερικάνικο  Ίδρυμα μελέτης Ύπνου συνιστά να κοιμάστε εάν μπορείτε, με την πλάτη σας, με σκοπό να διατηρείτε σε  ουδέτερη θέση τη σπονδυλική στήλη.


Οποιοδήποτε εκ των δύο θέσεων προτιμάτε να κοιμάστε, φροντίστε να στηρίζετε σωστά τον αυχένα και τους ώμους σας με το σωστό μαξιλάρι. Επιμηκύνετε το σώμα σας όσο μπορείτε, αποφεύγοντας την εμβρυϊκή στάση και απλώστε τα πόδια σας. Αυτή η θέση είναι η καλύτερη για τη σπονδυλική σας στήλη και εμποδίζει την τοποθέτηση βάρους ή πίεσης σε οποιαδήποτε από τις αρθρώσεις ή τα νεύρα σας.

Γιατί έχει σημασία η καλή στάση του σώματος;

Εάν η στάση σας είναι εκτός ισορροπίας, οι μύες σας πρέπει να εργάζονται σκληρότερα για να συσπαστούν. Αυτό το στρες μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς  μαλακών μορίων ή σε φθορά των αρθρώσεων σας. Αυτοί οι τραυματισμοί δημιουργούν πόνους βραχυπρόθεσμα. Μακροπρόθεσμα, μπορεί να επιταχύνει την ανάπτυξη εκφυλιστικής οστεοαρθρίτιδας.


Η καλή στάση του σώματος είναι επίσης απαραίτητη για την προστασία της υγείας των εσωτερικών οργάνων, όπως το στομάχι, τα νεφρά και το γαστρεντερικό σωλήνα. Εάν καμπουριάζετε υπερβολικά, για παράδειγμα, η κοιλιά σας συμπιέζετε, σπρώχνοντας έτσι το στομάχι και τα έντερα προκαλώντας πεπτικά προβλήματα, όπως είναι η γαστροισοφαγική παλινδρόμηση. Η καλή στάση επίσης επιτρέπει στους πνεύμονες να έχουν αρκετό χώρο για εκπτύσση όταν αναπνέετε. 

Τι είναι η κακή στάση σώματος;

Κακή στάση σώματος θεωρείται μια ασύμμετρη θέση του σώματος. Για παράδειγμα, εάν έχετε μια υπερβολικά μεγάλη καμπύλη στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης  (μια “λόρδωση”) αυτό θεωρείται κακή στάση του σώματος.


Η κακή στάση του σώματος συμβαίνει όταν οι καθημερινές σας δραστηριότητες οδηγούν ορισμένους μύες να γίνονται δυνατοί ενώ άλλοι γίνονται αδύναμοι. Αυτή η ανισορροπία της μυϊκής δύναμης μπορεί να οδηγήσει το σώμα σε κακή στάση.


Μερικοί αναπτύσσουν προβλήματα στάσης ως αποτέλεσμα κάποιας  πάθησης. Ωστόσο, πιο συχνά, οι μεταβολές της στάσης προκύπτουν από το άγχος, την υπερπροσπάθεια των  καθημερινών δραστηριοτήτων. Τα προβλήματα στάσης μπορούν να προκληθούν από:

 • Αδύναμους μύες. Οι αδύναμοι-αγύμναστοι μύες μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στην σπονδυλική στήλη. Μια χαλαρή μέση μπορεί να σας κάνει λιγότερο ικανούς στο να κρατάτε τον κορμό σας ευθυγραμμισμένο με τους γοφούς σας.

 • Στρεσαρισμένοι (σε σπασμό) μύες. Αν κρατάτε το σώμα σας στην ίδια θέση για πολύ καιρό, οι μύες σας μπορεί να ρικνωθούν τραβώντας το σώμα σας εκτός ισορροπίας. Μυϊκοί σπασμοί στον ώμο, τον  αυχένα, την ράχη και τους μύες των ισχίων είναι πολύ συνηθισμένοι στους υπαλλήλους γραφείου.
 • Αυξημένη μάζα σώματος (παχυσαρκία).  Μπορεί να επηρεάσει το πώς θα κινήστε. (Αυτό ισχύει επίσης και για την εγκυμοσύνη.) Η παχυσαρκία συνδέεται επίσης με οστεοπόρωση (απώλεια της οστικής πυκνότητας) σε μερικούς ανθρώπους.

 • Ψηλοτάκουνα παπούτσια. Φορώντας τακούνια αλλάζει ο βηματισμό σας και το πώς στέκεστε. Φορώντας τακούνια για μεγάλα διαστήματα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε σφιχτούς γαστοκνήμιους μυς και ποδικές καμάρες.

 • Θέσεις εργασίας υψηλού άγχους-στρες. Εάν εργάζεστε σε μια αγχωτική θέση εργασίας, είναι πιθανό να έχετε προβλήματα στους ώμους και τον αυχένα. Οι επαγγελματίες οδηγοί (φορτηγών και λεωφορείων) π.χ. είναι πολύ ευαίσθητοι σε προβλήματα στάσης του σώματος λόγω της μακράς παραμονής  πίσω από το τιμόνι.

 • Καθημερινή μεταφορά μιας βαριάς τσάντας. Μεταφέροντας μια βαριά τσάντα ώμου μπορεί να επηρεάσει τη κορμική συμμετρία σας κάνοντας τον έναν ώμο υψηλότερο από ό, τι το άλλο. Στα παιδιά, που μεταφέρουν υπερφορτωμένα σακίδια πλάτης μπορεί επίσης να τραβηχτούν οι ώμοι τους προς τα πίσω επηρεάζοντας αρνητικά την μέση , τους ώμους και τον αυχένα τους. Μερικά παιδιά κλίνουν προς τα εμπρός τους ώμους και τους γοφούς τους για να αντισταθμίσουν το βάρος, στάση η οποία μπορεί επίσης να οδηγήσει σε προβλήματα στο μέλλον.
Συχνά προβλήματα στάσης

Η "κακή στάση σώματος" δεν είναι απλώς θέμα περιστασιακής κάμψης, στην καρέκλα σας ή αφήνοντας τους ώμους σας να κρεμάσουν όταν στέκεστε. Με την πάροδο του χρόνου, οι καθημερινές δραστηριότητες μπορούν πραγματικά να αλλάξουν τις κυρτότητες της σπονδυλικής στήλης, την κλίση των γοφών σας, τη θέση της κεφαλής και των ώμων σας.


Μερικά παραδείγματα συχνών ζητημάτων στάσης:

 • "Υπερλόρδωση", είναι η παρά φύση κοίλη προς τα έσω της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Αυτή η στάση μπορεί να μοιάζει με ένα "s" όταν την παρατηρούμε από τα πλάγια, με το στομάχι να προεξέχει προς τα εμπρός και οι γλουτοί να προεξέχουν προς τα πίσω.
 • Στρογγυλεμένοι ώμοι. Αυτό συμβαίνει όταν οι σφιχτοί μύες τραβούν τους ώμους προς τα εμπρός (προς το στήθος). Συχνοί σε υπαλλήλους γραφείων.

 • Ανώμαλη κάμψη προς τα εμπρός της κεφαλής. Μία κεκαμένη προς τα εμπρός θέση της κεφαλής όταν ο αυχένας κάμπτεται προς τα εμπρός αντί να μείνει κάθετος στο σώμα. Αυτή η στάση είναι επίσης συχνή σε υπάλληλους γραφείου, και μπορεί τελικά να οδηγήσει σε μια κυφωτική ράχη.
Πώς η κακή στάση επηρεάζει την υγεία σας

Η στάση του σώματος έχει σημασία για την υγεία σας, διότι αν η θέση του σώματος σας αποκλίνει από το φυσιολογικό, με την πάροδο του χρόνου μπορεί να αναπτυχθούν προβλήματα αναπνοής, κινητικότητας ή ισορροπίας. Η κακή στάση του σώματος μπορεί επίσης να εμποδίσει την ικανότητά σας να αναπτύσσεστε μυοσκελετικά. Αυτός είναι ένας ιδιαίτερος τομέας ανησυχίας για τα παιδιά που εξακολουθούν να αναπτύσσονται.


Επιπλοκές που προκαλούνται από την κακή στάση του σώματος:

 • Πρόβλημα ισορροπίας. Αν το σώμα σας είναι ασύμμετρο ή το κέντρο βάρους σας δεν είναι ξεκάθαρα πάνω από τη λεκάνη σας, μπορεί συχνά να χάνετε την ισορροπία σας και να είστε επιρρεπής σε πτώσεις  προς τα εμπρός ή προς τα πίσω.
 • Δυσκολία στην αναπνοή. Η ακατάλληλη καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης και των ώμων μπορεί να εμποδίσουν την ικανότητα των πνευμόνων σας να εκπτυχθούν πλήρως για να πάρουν και να απελευθερώσουν οξυγόνο. Εάν δεν μπορείτε να πάρετε μια πλήρη αναπνοή, μπορεί να μην οξυγονωνόσαστε σωστά , το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από άλλα θέματα.

 • Θέματα πόνου, μουδιάσματος, δυσκαμψίας, ή κινητικότητας. Η κακή στάση του σώματος μπορεί να αλλάξει βιοδυναμική σας, μειώνοντας το εύρος της κίνησης σας βάζοντας υπερβολικά φορτία στα νεύρα και τις αρθρώσεις. Ως αποτέλεσμα, ενδέχεται να εκδηλώσετε συμπτώματα σχεδόν οπουδήποτε στο σώμα:

  • Πόδια
  • Χέρια / δάχτυλα
  • Κεφάλι
  • Ισχία
  • Γνάθο
  • Γόνατα
  • Μέση
  • Αυχένα
  • Ράχη
  • Ώμους
 • Οι αθλητές ειδικότερα μπορεί να είναι ευάλωτοι σε τραυματισμούς. Η κακή στάση απορυθμίζει την εμβιομηχανική τους, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκές θλάσεις, διαστρέμματα, φλεγμονή, σύνδρομο πρόσκρουση ώμου και άλλους τραυματισμούς.
 • Προβλήματα αρθρώσεων. Η κακή στάση με την πάροδο του χρόνου, δημιουργεί περισσότερες φθορές στις αρθρώσεις. Αυτό μπορεί να επιταχύνει την εμφάνιση της οστεοαρθρίτιδας.

 
Η κακή στάση του σώματος που δεν διορθώνεται, μακροπρόθεσμα μπορεί να έχει πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις στο σώμα,  δημιουργώντας προβλήματα όπου δεν υπήρχαν προηγουμένως. Για παράδειγμα, αν έχετε έναν ώμο υψηλότερο από τον άλλο (ίσως λόγω μεταφοράς βαριάς τσάντας ώμου), οι μύες της ράχης σας θα λειτουργήσουν προκειμένω να αντισταθμίσουν το φορτίο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πόνο και μυϊκό σπασμό στην ράχη ή τον αυχένα.


Οι υπερχρησιμοποιημένοι μύες έχουν την τάση να λεπταίνουν, χάνοντας έτσι τη δύναμή τους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπία,  περιορισμένη λειτουργία ή πόνο. Η κορμική ανισορροπία, ειδικότερα, είναι ένα σοβαρό ζήτημα σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι ανησυχούν για την βάδιση τους καθώς και για τις συχνές πτώσεις τους.

Πώς ένας ειδικός ορθοπαιδικός μπορεί να βοηθήσει

Ένας ορθοπαιδικός μπορεί να σας βοηθήσει διαγνώζοντας  το πρόβλημα μας και να σας προτείνει μια θεραπεία για να διορθώσετε τη στάση σας. Η στάση μπορεί να βελτιωθεί χρησιμοποιώντας μια ποικιλία διαφορετικών μεθόδων, όπως:

 • Συμβουλές εφαρμογής καλής στάσης. Εάν το πρόβλημα σας είναι ήπιο, ένας ορθοπαιδικός γιατρός μπορεί να είναι σε θέση να σας δώσει ένα "χέρι βοηθείας" σχετικά με τις κατάλληλες τεχνικές στάσης. Μπορεί επίσης να σας υποδείξει καλύτερους τρόπους για να καθίστε ή να στέκεστε σωστά.

 • Συμβουλές για χρήση πολυθρόνας. Οι εργαζόμενοι γραφείου ειδικότερα μπορούν να ωφεληθούν από την αλλαγή των υπαρχουσών πολυθρόνων τους με επιλογές καλύτερης εργονομικής υποστήριξης.

 • Ασκήσεις ή φυσικοθεραπεία. Ένας ορθοπαιδικός μπορεί να σας υποδείξει ασκήσεις για την ενίσχυση των μυών σας. Μπορεί επίσης να σας παραπέμψει σε έναν φυσιοθεραπευτή εάν χρειαστεί.

 • Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ασθενείς μπορούν να επωφεληθούν από τη χρήση-εφαρμογή εξειδικευμένου κηδεμόνα ή κολάρου που μπορεί να συγκρατήσει τη σπονδυλική στήλη ή τον αυχένα για μια χρονική περίοδο. Παραδείγματα εφαρμογής κηδεμόνα είναι η επιβράδυνση της εξέλιξης της νεανικής σκολίωσης ή σταθεροποίησης της σπονδυλικής στήλης μετά από χειρουργική επέμβαση. Ένας ορθοπαιδικός μπορεί να αξιολογήσει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα εφαρμογής ενός κηδεμόνα έτσι ώστε να συνταγογραφήσει έναν αν είναι απαραίτητος.

 • Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συχνότερα προβλήματα στάσης μπορούν να διορθωθούν με μη χειρουργικές τεχνικές. Αλλά μερικοί άνθρωποι μπορεί να ωφεληθούν μόνο από μία χειρουργική επέμβαση. Για παράδειγμα, σε εκφυλιστικές παθήσεις της σπονδυλικής στήλης.


Ο δρ. Τριανταφυλλόπουλος  Γεώργιος ορθοπαιδικός  χειρουργός και η ιατρική του ομάδα, μπορεί να αξιολογήσει τη στάση σας και τα συμπτώματά σας και να σας συμβουλεύσει σχετικά με το εάν η χειρουργική επέμβαση θα βελτιώσει τη στάση σας προσφέροντας ανακούφιση από τον πόνο και των άλλων συμπτωμάτων σας.

Επικοινωνήστε και κλείστε ένα ραντεβού μαζί μας στα τηλέφωνα: 6973322610, 2105799000, 2102487707

 

Κίνδυνοι μη άμεσης αντιμετώπισης - διάγνωσης ενός τραυματισμού

Άνθρωποι τραυματίζονται κάθε μέρα, αλλά δεν επιδιώκουν όλοι τη θεραπεία αμέσως, όπως θα έπρεπε. Εάν έχετε υποστεί έναν μυοσκελετικό τραυματισμό όπως ένα κάταγμα, διάστρεμμα, ή συνδεσμική ή τενόντια βλάβη  και δεν αναζητήσατε θεραπεία, θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία σας. 


Οι αθλητές
, ειδικά εκείνοι που βρίσκονται σε αγωνιστικό επίπεδο, συχνά «αγνοούν» τον πόνο ενός τραυματισμού, επειδή θέλουν να συνεχίζουν να παίζουν. Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι τόσο εξοικειωμένοι με την δυσφορία ενός πόνου, που δεν μπορούν ακόμη και να παρατηρήσουν ότι έχουν υποστεί έναν τραυματισμό.    


Οι μη-αθλητές
, επίσης μερικές φορές αγνοούν τα συμπτώματα ενός τραυματισμού, για δικούς τους λόγους.


Τα ηλικιωμένα άτομα μπορεί να αγνοήσουν τα τραύματά τους για να αποφευχθεί η επιβάρυνση των οικείων τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ηλικιωμένοι θα κρύψουν ακόμα και τα συμπτώματά τους, προκειμένου να αποφευχθεί η απώλεια της ανεξαρτησίας τους ή νοσηλεία τους σε ένα νοσοκομείο ή κατ’οίκον.


Οι εργαζόμενοι μπορεί να αποκρύψουν τα συμπτώματά τους, προκειμένου να αποφευχθεί η απώλεια εσόδων από μια αναρρωτική άδεια ή ακόμα μιας περιόδου ανεργίας. Οι εργασιομανείς μπορεί να θέλουν να συνεχίσουν να δουλεύουν για να μείνουν "στο παιχνίδι", παρόμοια όπως ένας αθλητής.


Το να παραβλέψω ή να υποκρύπτω έναν τραυματισμό μπορεί να είναι επικίνδυνο. Σε μακροπρόθεσμη βάση, το κόστος ενός μη αντιμετωπίσιμου  τραυματισμού μπορεί να είναι πολύ υψηλότερο από ότι αν θεραπευτεί αμέσως.


Συμπερασματικά, οι χωρίς θεραπεία διασείσεις, κατάγματα, και βλάβες μαλακών ιστών μπορεί να σας προκαλέσουν πολύ πόνο, ταλαιπωρία, χρόνο και χρήμα ως πρόβλημα πολυπαραγοντικό, που οδηγεί σε άλλα προβλήματα υγείας που μπορεί να είναι πιο δύσκολα (και χρονοβόρα) για να θεραπευτούν.


Ακολουθούν μερικές συχνές κατηγορίες τραυματισμών που, έχουν αφεθεί χωρίς θεραπεία και μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα για την υγεία σας.

Εγκεφαλική διάσειση

Όλες οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις ή περιπτώσεις σοβαρού τραντάγματος  (για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια ενός τροχαίου ατυχήματος) θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, ειδικά εάν παρουσιάζετε οποιαδήποτε νευρολογικό σύμπτωμα μετά το περιστατικό.


Νευρολογικά συμπτώματα
μετά από διάσειση μπορεί να περιλαμβάνουν μερικά ή όλα από τα παρακάτω: απώλεια συνείδησης / οράσεως, πονοκέφαλος, ναυτία, εμετός, σύγχυση, αδεξιότητα, ζάλη, απώλεια ισορροπίας, απώλεια μνήμης, ευαισθησία στο φως ή τον θόρυβο, εμβοές στα αυτιά, υπνηλία ή κόπωση.


Μια διάσειση ταξινομείται ως ήπια κρανιοεγκεφαλική κάκωση (MTBI). Δείτε έναν γιατρό αν υποψιάζεστε ότι έχετε υποστεί διάσειση.


Κίνδυνοι μη θεραπείας της διάσεισης:

Μία παραμελημένη, χωρίς θεραπεία, εγκεφαλική διάσειση μπορεί να οδηγήσει σε ένα  μετα-τραυματικό σύνδρομο και μία σειρά από ποικίλα συμπτώματα και θέματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων:

 • Οφθαλμικός πόνος και θολή όραση
 • Απώλεια μνήμης, σύγχυση, καθώς και θέματα αδυναμίας προσοχής και συγκέντρωσης
 • Πονοκέφαλοι
 • Κούραση
 • Διαταραχές ύπνου
 • Ζητήματα ισορροπίας (ίλιγγος, ζάλη), που μπορεί να οδηγήσει σε πτώσεις
 • Συναισθηματικά προβλήματα (κλάμα, εκρήξεις θυμού)
 • Οίδημα εγκεφάλου, που μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο
 • Επιληψία
 • Κατάθλιψη, άγχος ή φοβίες, που προκαλούνται από διαταραχές στον εγκέφαλο λόγω φλεγμονής

Αν και, μερικά από αυτά τα συμπτώματα είναι σπάνια, είναι μια πιθανότητα.

Εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε έχει υποστεί ένα τραυματισμό στο κεφάλι (ειδικά οι ηλικιωμένοι που λαμβάνουν αντιπηκτικά αίματος), η ασφαλέστερη πορεία είναι να επισκεφτείτε αμέσως έναν γιατρό.

Θα συμβουλευτούν για ξεκούραση και παρατήρηση και σε μερικές περιπτώσεις, μπορεί να σας χορηγηθεί και φαρμακευτική αγωγή.

Κατάγματα

Σε ορισμένες περιπτώσεις,  κάποιοι μπορεί να υποστούν κατάγματα χωρίς να συνειδητοποιήσουν τη σοβαρότητα των τραυματισμών τους (βλ. Παρακάτω, οστεοπόρωση).


Πώς ξέρετε εάν έχετε υποστεί ένα κάταγμα;

Εάν έχετε πόνο, οίδημα  ή μώλωπες σε μια περιοχή του σώματός σας ή αν ένα τμήμα του σώματος είναι παραμορφωμένο (που προεξέχει με ασυνήθιστη γωνία), μπορεί να έχετε υποστεί κάταγμα.

Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν μια αίσθηση κριγμού και δυσκολίας στην τοποθέτηση βάρους ή πίεσης στο εν λόγω σημείο.

Ενώ ορισμένα κατάγματα είναι πιο σοβαρά από άλλα, κάθε κάταγμα θα πρέπει να αξιολογείται το συντομότερο δυνατόν ώστε να μπορεί να διαγνωστεί, να ακινητοποιηθεί και σε μερικές περιπτώσεις να θεραπευτεί με γύψο ή χειρουργείο.


Κίνδυνοι μη αντιμετώπισης/θεραπείας καταγμάτων:


Πόνος. Τα αδιάγνωστα κατάγματα μπορεί να προκαλέσουν συνεχή και μερικές φορές οξύ πόνο. Είναι επίσης πιθανό να συμβεί επανακάταγμα.

Παραμόρφωση. Οι καταγματικές επιφάνειες των οστών μπορούν να πορωθούν σε πλημμελή θέση, οδηγώντας σε προεξοχές και παραμορφώσεις που μπορεί να είναι  επιβλαβείς για τη λειτουργία και την κινητικότητα των αρθρώσεων.

Αρθρική βλάβη και μετατραυματική αρθρίτιδα. Αν οι καταγματικές επιφάνειες των οστών θεραπευτούν σε πλημμελή θέση, η εμβιομηχανική της τραυματισμένης περιοχής μεταβάλλεται, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αρθρίτιδα και φλεγμονή. Μπορεί έτσι να προκληθεί εκφύλιση του αρθρικού χόνδρου και οστού.

Μόλυνση. Τα μη διαγνωσμένα/θεραπευμένα κατάγματα μπορούν να οδηγήσουν σε οστικές ή μυελικές λοιμώξεις όπως η οστεομυελίτιδα.

Νευρική βλάβη. Τα θραύσματα του οστού μπορεί να βλάψουν τα νεύρα που διέρχονται από την περιοχή του κατάγματος .

Μυϊκές ή συνδεσμικές βλάβες . Οι καταγματικές επιφάνειες μπορούν να σχίσουν τους μαλακούς ιστούς  που τις περιβάλλουν.

Θρόμβοι αίματος. Η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση μπορεί να είναι μια πρόωρη επιπλοκή, απότοκος ενός κατάγματος. Χωρίς θεραπεία, επικίνδυνοι, ενδεχομένως απειλητική για τη ζωή θρόμβοι μπορεί να μην εντοπιστούν.

Ιστική ή οστική νέκρωση. Εάν έχετε υποστεί έναν τραυματισμό (για παράδειγμα, σε τροχαίο ατύχημα), τα αιμοφόρα αγγεία που παρέχουν αίμα στα άκρα σας μπορεί να καταστραφούν, γεγονός που μπορεί να μην επιτρέπει την επούλωση. Η γάγγραινα – η νέκρωση των μαλακών μορίων - μπορεί να οδηγήσει στην ανάγκη για ακρωτηριασμό κάτω από το σημείο του τραυματισμού. Μπορεί επίσης να συμβεί οστική νέκρωση.


Πολλές άλλες ανεπιθύμητες επιπλοκές για την υγεία σας μπορούν να συμβούν, εάν δεν αναζητήσετε φροντίδα μετά από ένα κάταγμα αμέσως. Η ασφαλέστερη πορεία δράσης είναι να επισκεφτείτε το γιατρό σας το συντομότερο δυνατό.

Οστεοπόρωση

Λόγω της μειωμένης οστικής πυκνότητας, τα άτομα με οστεοπό ρωση έχουν εύθραυστα οστά και είναι πιο επιρρεπή σε θραύσεις και ρωγμές.

Αυτά τα κατάγματα μπορεί να μην επουλωθούν καλά επειδή ο οστίτης  ιστός δεν αναγεννάτε όπως όταν οι ασθενείς ήταν νεότεροι.


Συμπτώματα:

Εάν έχετε οστεοπόρωση, μπορεί να αισθάνεστε πόνο, άλγος, να παρατηρήσετε μώλωπες ή να απολέσετε την λειτουργία στο τμήμα του σώματος που πάσχετε.

Για παράδειγμα, ένα σπονδυλικό κάταγμα μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα όταν κάμπτεται το σώμα σας προς τα εμπρός ή προς τα πλάγια.

Τα κατάγματα του καρπού είναι επίσης πολύ συχνά σε άτομα με οστεοπόρωση.

Ένα άλλο σύμπτωμα της οστεοπόρωσης: μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι χάνετε ύψος ή να δείτε μια αλλαγή στη στάση σας (κύφωση).


Κίνδυνοι μη θεραπείας οστεοπορωτικών τραυματισμών:

 • Πόνος. Τα παραμελημένα κατάγματα μπορούν να οδηγήσουν σε χρόνιο πόνο, ο οποίος με την σειρά του μπορεί να επηρεάσει την λειτουργικότητα σας.
 • Απώλεια κινητικότητας. Τα παραμελημένα κατάγματα σπονδυλικής στήλης, των κάτω άκρων, των ισχίων και του άκρου ποδός μπορούν να κάνουν το περπάτημα δύσκολο. Μπορεί να περιορίσουν την ικανότητά σας να κάνετε καθημερινές δραστηριότητες όπως περπάτημα ή ψώνια.
 • Δαπάνες. Η απώλεια της ανεξαρτησίας μπορεί να οδηγήσει στην ανάγκη για κατ 'οίκον φροντίδα, κατ' οίκον νοσηλεία ή νοσηλεία σε διάφορα ιδρύματα.
 • Κατάθλιψη. Πονώντας και απομονωμένοι κατ 'οίκον μπορεί συχνά να οδηγήσει σε άγχος και κοινωνική απομόνωση.
 • Άλλα προβλήματα υγείας. Αύξηση βάρους ή παχυσαρκία, μπορεί να οφείλονται στην απώλεια κινητικότητας και τον χρόνιο πόνο. Αυτό με τη σειρά του, μπορεί να οδηγήσει σε άλλες παθήσεις όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και η οστεοαρθρίτιδα.

Το να συμβουλευτείτε νωρίς το γιατρό σας, μπορεί να σας βοηθήσει ώστε να πάρετε φάρμακα, θεραπείες και συμβουλές για τον τρόπο άσκησης με ασφάλεια.

Αυτά τα βήματα μπορεί να σας βοηθήσουν να επιβραδύνετε την πρόοδο της οστικής απώλειας, ελπίζοντας να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο σοβαρών, εξουθενωτικών καταγμάτων όπως τα κατάγματα ισχίων.

Τραυματισμοί μαλακών μορίων: σύνδεσμοι, τένοντες και μύες

Οι θλάσεις, τα διαστρέμματα, οι τενοντίτιδες, οι ρήξεις ολικού ή μερικού πλάτους-πάχους είναι συνήθεις τραυματισμοί σε άτομα όλων των ηλικιών και σε όλα τα επίπεδα δραστηριότητας. Σε κάποια στιγμή μας, οι περισσότεροι από εμάς θα βιώσουν έναν ή περισσότερους από αυτούς τους τραυματισμούς.

Ορισμένοι τραυματισμοί από αυτούς είναι λιγότερο σοβαροί από άλλους. Η τενοντίτιδα, για παράδειγμα, τείνει να είναι μια μέτρια επώδυνη οντότητα και συχνά ανταποκρίνεται στη λεγόμενη συντηρητική θεραπεία  (φυσικοθεραπεία, εγχύσεις PRP-PRF και ανταλγικά φάρμακα). Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για κάποια διαστρέμματα και μυϊκές θλάσεις.

Ωστόσο, πολλά οξεία τραύματα - όπως οι ρήξεις του στροφικού πετάλου (στον ώμο), η ρήξη προσθίου χιαστού  (γόνατος) ή οι ρήξεις του Αχίλλειου τένοντα (αστράγαλος / φτέρνα) - μπορούν να είναι εξουθενωτικοί  και κατά κάποιο τρόπο αναπηρικοί. Χωρίς θεραπεία, μπορεί να μην είστε σε θέση πια, να λειτουργήσετε σωστά.


Κίνδυνοι μη θεραπείας συνδεσμικών, τενόντιων και μυϊκών τραυματισμών:

 • Πόνος. Μη θεραπεύοντας τους τραυματισμούς σας όταν συμβούν, ίσως να τους χειροτερέψετε. Μικρές ρήξεις μηνίσκου στο γόνατο, για παράδειγμα, μπορούν να γίνουν μεγαλύτερες ρήξεις.
 • Αστάθεια. Οι παραμελημένοι τραυματισμοί μπορούν να οδηγήσουν σε αστάθεια του σώματος όταν εκτελούνται ορισμένες ενέργειες. Ένα παραμελημένο τραύμα γόνατος, για παράδειγμα, μπορεί να εμφανίζει κριγμό, ή να οδηγεί σε συνεχή block, μερικές φορές με πόνο.
 • Αναπηρία. Παραμελημένοι  χωρίς θεραπεία  τραυματισμοί, όπως η μερικού πλάτους-πάχους τενόντιες ρήξεις μπορεί να γίνουν πλήρεις ρήξεις που κόβουν την φυσική σύνδεση μεταξύ οστών και μυών. Οι ρήξεις του Αχίλλειου τένοντα και οι ρήξεις του προσθίου χιαστού  μπορούν να απενεργοποιήσουν την ικανότητά σας να ορθοστατείτε, να κάμπτετε ή να ισιώνετε τα γόνατά σας, να στέκεστε  στις άκρες των δακτύλων σας ή να περπατάτε με ένα φυσιολογικό βήμα.
 • Οστεοαρθρίτιδα. Οι παραμελημένοι τραυματισμοί μαλακών μορίων μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο κινείτε τις αρθρώσεις σας, αναγκάζοντας άλλους ιστούς και οστά να "σηκώσουν το βάρος" για να αντισταθμίσουν το πρόβλημα. Η μεταβαλλόμενη εμβιομηχανική, μπορεί να οδηγήσει σε φθορά του χόνδρου, που μπορεί να μετατραπεί σε εκφυλισμό των ιστών και τελικά στην οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ).

Το πρώτο βήμα για να βελτιωθείτε είναι η σωστή διάγνωση. Επικοινωνήστε και κλείστε ένα ραντεβού μαζί μας στα τηλέφωνα: 6973322610, 2105799000, 2102487707.

Ο δρ. Γεώργιος  Τριανταφυλλόπουλος, ορθοπαιδικός  χειρουργός και η ιατρική του ομάδα, μπορούν να αξιολογήσουν την κατάσταση του προβλήματός σας.

 

Διάστρεμμα vs Θλάση (Τράβηγμα): Ποια είναι η διαφορά;

Οι περισσότερο ενεργητικοί άνθρωποι κάποια στιγμή της ζωή τους έχουν υποστεί είτε ένα διάστρεμμα ή μία θλάση (τράβηγμα). Αυτοί οι τραυματισμοί είναι συνήθως απλές βλάβες σε συνδέσμους, μύες ή τένοντες, που μπορεί να συμβούν ξαφνικά, πονούν αρκετά και δυστυχώς, σας κρατούν μακριά από μερικές από τις τακτικές δραστηριότητές σας μέχρι να επουλωθούν.


Τα διαστρέμματα και οι θλάσεις (τραβήγματα) είναι συχνά - αλλά πώς να εξηγήσουμε τη διαφορά μεταξύ τους; Ποιο είδος ζημίας έχετε υποστεί;

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε διάστρεμμα και θλάση (τράβηγμα);

Ένα διάστρεμμα συμβαίνει όταν διαταθεί ή υποστεί ρήξη ένας σύνδεσμος (οι μπάντες του ινώδους ιστού που συνδέουν τα οστά μεταξύ τους).

Έναν από τα πιο συχνά διαστρέμματα που μπορεί να έχετε ακούσει είναι το διάστρεμμα του προσθίου χιαστού συνδέσμου (ΠΧΣ), ένας σύνδεσμος στο κέντρο του γόνατος
 ο οποίος συνδέει το μηρό με την κνήμη. Τα διαστρέμματα αστραγάλου είναι επίσης εξαιρετικά συχνά. Αυτά περιλαμβάνουν το γύρισμα του αστραγάλου πολύ πιο πέρα από το φυσιολογικό εύρος της κίνησης του, σε σημείο όπου ρήξεις να αναπτύσσονται στους συνδέσμους που κρατούν σταθερή την ποδοκνημική άρθρωση.

Η θλάση(τράβηγμα) είναι το ίδιο είδος τραυματισμού δηλαδή διάταση ή ρήξη μαλακών ιστών, αλλά επηρεάζει τους μύες ή τους τένοντες (ινώδεις ιστός που καθηλώνει τους μυς πάνω στα οστά). Πολλοί άνθρωποι ρωτούν «Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε ένα τράβηγμα και μίας θλάσης(διάταση) ενός μυ;" Η απάντηση είναι, «Δεν υπάρχει καμία διαφορά." Ένα τράβηγμα ή μία διάταση μυών είναι το ίδιο πράγμα. Και οι δύο τραυματισμοί περιλαμβάνουν διάταση ιστών πέρα από την κανονική μηχανική αντοχή του, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε επώδυνες ρήξεις. Επίσης, οι τένοντες μπορεί να διαταθούν - για παράδειγμα, ο Αχίλλειος τένοντας στο πίσω μέρος του αστραγάλου ή οι τένοντες που συνδέονται τον δικέφαλο μυ πάνω στο βραχιονίου οστό.

Το Διάστρεμμα και η Θλάση(Τράβηγμα) είναι παρόμοια στη φύση. Και τα δύο αφορούν την υπέρ-διάταση και την ρήξη ιστών. Συνήθως, αυτό το είδος τραυματισμού είναι ξαφνικό - ως αποτέλεσμα:

 • υπερ-έκτασης: όπως κάμψη πολύ βαθύ σαν σε βαθύ κάθισμα ή λάκτισμα σηκώνοντας  το πόδι πάρα πολύ υψηλά
 • ξαφνική συμπίεση ή βίαιη σύγκρουση: για παράδειγμα, χτύπημα τάκλιν στο ποδόσφαιρο ή σπρώξιμο ενάντια σε έναν τοίχο
 • αξονική περιστροφή: συστροφή του γόνατος κατά την ξαφνική αλλαγή κατεύθυνσης
 • προσγειώσεις: μετά από ένα άλμα στο μπάσκετ ή στο σκι
 • πτώσεις και ατυχήματα: συστροφή του αστράγαλό σε έναν λιθόστρωτο δρόμο, ή χτύπημα του ώμου στο έδαφος, μετά από ολίσθηση και πτώση σε ένα υγρό πάτωμα ή τον πάγο

Τα ξαφνικά διαστρέμματα και θλάσεις(τραβήγματα) αυτού του είδους αναφέρονται ως οξεία.

Ωστόσο, μπορεί επίσης να υποφέρεται από ένα χρόνιο διάστρεμμα ή θλάση(τράβηγμα) που αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου - για παράδειγμα, πληκτρολογώντας οκτώ ώρες την ημέρα στην δουλειά ή παίζοντας τένις αρκετές φορές την εβδομάδα (οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις ταλάντευσης-αιώρησης στο τένις μπορεί να οδηγήσουν σε κακώσεις στον καρπό, τον ώμο, ή την σπονδυλική στήλη).

Οι αθλητές και οι εργαζόμενοι που στρεσάρουν την ίδια άρθρωση ή μυϊκή ομάδα ξανά και ξανά είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε χρόνιες κακώσεις όπως αυτές.

 

Συμπτώματα

Πώς μπορείτε να ξέρετε αν έχετε υποστεί ένα διάστρεμμα ή μία θλάση(τράβηγμα); Τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με το πόσο άσχημα έχετε βλάψει τον εαυτό σας. Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, τα συμπτώματα είναι παρόμοια.


Τα διαστρέμματα συνήθως περιλαμβάνουν μερικά ή όλα από τα παρακάτω:

- Πόνο

- Οίδημα

- Μώλωπες-εκχυμώσεις

- Δυσκολία στην κίνησης μιας άρθρωσης

- Ένα ξερό ήχο ή αίσθημα κατά τη στιγμή του τραυματισμού

Για παράδειγμα, αν γυρίσετε τον αστράγαλό σας μπορεί να ακούσετε ή να αισθανθείτε κάτι σαν να καταρρέει. Τις περισσότερες φορές, ο αστράγαλος θα διογκωθεί αμέσως, οδηγώντας σε ακαμψία της ποδοκνημικής άρθρωσης, και μερικές φορές μώλωπες θα σχηματιστούν γύρω από το σημείο του τραυματισμού.


Οι θλάσεις (τραβήγματα) χαρακτηρίζονται από μερικά ή όλα από αυτά τα συμπτώματα:

- Πόνο

- Οίδημα

- Μυϊκοί σπασμοί

- Μυϊκοί αδυναμία

- Δυσκολία στην κίνηση του τραυματισμένου μυ

- Ένα βαθούλωμα ή χάσμα στο σχήμα του μυός

 

Η θλάση (τράβηγμα) σε μυς και τένοντες έχει παρόμοια συμπτώματα, όπως το διάστρεμμα των συνδέσμων, επειδή επηρεάζουν άμεσα τους μυς, ωστόσο, μπορεί να παρατηρήσετε μυϊκό σπασμό ή σφίξιμο των μυών. Για παράδειγμα, αν υποστείτε μία θλάση(τράβηγμα) στους οπισθίους μηριαίους , μπορεί να αισθανθείτε μια σύσπαση στο πίσω μέρος του μηρού σας, πέραν του ότι θα έχετε δυσκολία στο να φορτίσετε το τραυματισμένο πόδι.

Διάστρεμμα vs θλάση (τράβηγμα): ποιο είναι χειρότερο;

Εξαρτάται. Και οι δύο τύποι τραυματισμού μπορεί να είναι από ήπιοι έως μέτριοι      (βαθμού Ι έως ΙΙ) και οι δύο μπορεί να είναι σοβαροί (βαθμού ΙΙΙ), που χαρακτηρίζεται από ολική ρήξη και απαιτεί χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση του ιστού. Η σοβαρότητα του τραυματισμού μπορεί επίσης να ποικίλει ανάλογα με μέρος του σώματος πού επήλθε η κάκωση. Για παράδειγμα, μια σοβαρή θλάση οσφύος μπορεί να σας κρατήσει κλινήρης για μήνες, ενώ ένα διάστρεμμα στον καρπό μπορεί να ιαθεί σε λίγες εβδομάδες.


Μερικοί ειδικοί λένε ότι οι μύες επουλώνονται γρηγορότερα από τους συνδέσμους και τους τένοντες επειδή η αιμάτωση τους είναι πλουσιότερη. Ωστόσο, κάθε τραυματισμός είναι μια μοναδική περίπτωση.

Αιτίες διαστρέμματος και θλάσης (τραβήγματος)

Οι περισσότερες οξείες ρήξεις-διατάσεις μαλακών ιστών μπορούν να αποφευχθούν μέσω της κατάλληλης προθέρμανσης πριν από την προπόνηση και των διατάσεων μετά την προπόνηση. Η προθέρμανση αυξάνει την αιμάτωση στους μυς, χαλαρώνοντας τους ενώ ταυτόχρονα  αυξάνει το εύρος της κίνησης τους- έτσι ώστε καθιστά πιο δύσκολο για σας να τραυματιστείτε τυχαία προκαλώντας ένα τράβηγμα ή μία θλάση. Οι διατάσεις μετά την προπόνηση διατηρούν το εύρος της κίνησης και βοηθούν  να κρατηθούν οι μυς ευλύγιστοι.


Θα πρέπει επίσης να είναι ξεκούραστοι. Γυμνάστε το σώμα σας σιγά-σιγά. Μην πιέζετε τον εαυτό σας πάρα πολύ σκληρά αμέσως - ή πολύ σκληρά όταν είστε κουρασμένοι. Μην το παρακάνετε, αν δεν έχετε κοιμηθεί καλά ή εάν έχετε ξεμείνει από δυνάμεις ή εάν έχετε αίσθημα αδυναμίας. Δεν πρέπει να γυμνάζεστε όταν είστε άρρωστοι, επίσης. Η κακή αυτοσυγκέντρωση είναι μια συχνή αιτία τραυματισμών.


Σιγουρευτείτε για σωστή εξάσκηση με ασφάλεια, ότι χρησιμοποιείται  τον κατάλληλο εξοπλισμό (συμπεριλαμβανομένου των υποδημάτων). Αν παίζετε σπορτς με ρακέτα, βεβαιωθείτε οι χορδές της δεν είναι χαλαρές. Τι λέτε για τα παπούτσια για τρέξιμο - πόσα χιλιόμετρα έχετε κάνει πάνω σε αυτά, είναι τα πέλματα ακόμα καλά; Ο έλεγχος κατάστασης του αθλητικού εξοπλισμού σας είναι κρίσιμος για τη διατήρηση της υγείας σας. Φθαρμένα, παλιά, ή κακώς τοποθετημένα  ενδύματα μπορεί να αναγκάσουν το σώμα σας να εργαστεί σκληρότερα για να επιτύχει τα ίδια αποτελέσματα.


Συχνότερα, φυσιοθεραπευτές και ορθοπαιδικοί βλέπουν οξεία διαστρέμματα και θλάσεις σε αθλητές του Σαββατοκύριακου. Εάν είστε ανενεργοί όλη την εβδομάδα, το σώμα σας δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένο για ξαφνικές εκρήξεις δραστηριότητας το Σαββατοκύριακο. Οι αδύναμοι μύες είναι πιθανό να ταλαιπωρηθούν σε σημείο ανάπτυξης ρήξης.


Τέλος, φροντίστε να γυμνάζεστε σε ένα καλά διατηρημένο, χώρο ή επιφάνεια. Πάρτε επιπλέον φροντίδα αν κάνετε πεζοπορία ή τρέξιμο σε ανώμαλο έδαφος, είναι μια σημαντική αιτία διαστρέμματος αστραγάλων.

Συνήθεις ανατομικές περιοχές τραυματισμού

Διαστρέμματα:

- αστράγαλου και άκρου ποδός (Οι ασθενείς μερικές φορές ρωτούν τους γιατρούς, «Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε ένα διάστρεμμα στον αστράγαλο και μία ρήξη συνδέσμων;»   Η απάντηση: ένα διάστρεμμα είναι μια μερική ρήξη. Ο αστράγαλος μπορεί να σταθεροποιηθεί και να θεραπευτεί χωρίς χειρουργική επέμβαση. Μία ολική ρήξη συνδέσμων σημαίνει ότι ο σύνδεσμος για να θεραπευτεί απαιτείται χειρουργική επέμβαση)

- Σπονδυλικής Στήλης: αυχενικής μοίρας διαστρέμματα, οσφυϊκής μοίρας διαστρέμματα, θωρακικής μοίρας διαστρέμματα

- γόνατος

- ώμου

- πηχεο-καρπικής


Θλάσεις:

- αστράγαλου και άκρου ποδός

- Σπονδυλικής Στήλης: αυχενικής μοίρας διαστρέμματα, οσφυϊκής μοίρας διαστρέμματα, θωρακικής μοίρας διαστρέμματα

- γόνατος

- ώμου

- πηχεο-καρπικής

Θεραπεία και αποκατάσταση διαστρεμμάτων και θλάσεων

Αν έχετε υποστεί ένα διάστρεμμα ή μία θλάση, το πρώτο βήμα είναι να εφαρμοστεί αγωγή πρώτων βοηθειών για τον έλεγχο του οιδήματος. Αμέσως μετά τον τραυματισμό και μέσα στις πρώτες 72 ώρες, μπορείτε για τη θεραπεία του διαστρέμματος και της θλάσης να εφαρμόσετε τα εξής:

- Ανάπαυση. Σταματήστε αυτό που κάνετε και αποφορτίστε από το βάρος σας το προσβεβλημένο μέρος του σώματος σας.

- Παγοθεραπεία. Εφαρμόστε πάγο ή ένα κρύο επίθεμα για 15-20 λεπτά τρεις φορές την ημέρα, ή εναλλαγή περιόδων πάγου-χωρίς πάγου (για παράδειγμα, εφαρμόστε πάγο για 20 λεπτά κάθε 2-3 ώρες).

- Εφαρμογή ναρθηκών συμπίεσης. Η εφαρμογή για παράδειγμα ελαστικού επιδέσμου στο σημείο του  τραυματισμού σας κατά τη διάρκεια των πρώτων 72 ωρών μπορεί να μειώσει το πρήξιμο.

- Ανύψωση του πάσχοντος άκρου. Η ανύψωση των άκρων σας, ώστε να είναι στο επίπεδο με την καρδιά σας μπορεί να βοηθήσει τη ροή του αίματος και να επιταχύνει την επούλωση.


Ήπιοι τραυματισμοί δεν απαιτούν επίσκεψη σε έναν γιατρό. Τις περισσότερες φορές, μπορείτε να περιποιηθείτε τον εαυτό σας στο σπίτι λαμβάνοντας ΜΣΑΦ για τον πόνο, τοποθετώντας  πάγο για τον έλεγχο του πρηξίματος, και ξεκουράζοντας το σώμα σας θα δοθεί χρόνος στον τραυματισμό σας για να επουλωθεί.

Τα περισσότερα συνδεσμικά διαστρέμματα μπορεί να διαρκέσει από μερικές ημέρες έως μερικές εβδομάδες η αποκατάσταση τους. (Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστείτε φυσικοθεραπεία για να ενδυναμωθεί η πληγείσα περιοχή.)

Ήπιες έως μέτριες θλάσεις μυών και τενόντων μπορεί να πάρουν 8-10 εβδομάδες για να επουλωθούν. Σοβαρές θλάσεις με πλήρη ρήξη μυ ή τένοντα μπορεί να απαιτεί χειρουργική επέμβαση και μερικούς έως αρκετούς μήνες αποκατάστασης. Όπως και με διαστρέμματα, η θεραπεία υπαγορεύεται από τη σοβαρότητα του τραυματισμού.

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε ένα γιατρό:

Θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν ορθοπαιδικό αν αισθανθείτε οποιοδήποτε από τα παρακάτω, που μπορεί να υποδεικνύουν πιο σοβαρή βλάβη - ενδεχομένως ακόμη και ένα κάταγμα - που απαιτεί χειρουργική επέμβαση ή ακινητοποίηση:

- Δυσκολία στην κίνηση: δεν μπορείτε να κινητοποιήσετε την πληγείσα άρθρωση ή μυ καθόλου.

- Μούδιασμα: αισθάνεστε καρφίτσες και βελόνες γύρω από την περιοχή της κάκωσης, το άκρο ή η άρθρωση έχει παραλύσει, ή έχετε απολέσει την αισθητικότητα στην πληγείσα περιοχή. Σε θλάσεις της σπονδυλικής στήλης, μπορεί επίσης να αισθανθείτε μούδιασμα στα άκρα.

- Πόνος που ακινητοποιεί: για παράδειγμα, κακώσεις στο ισχίο, ποδοκνημική και άκρο πόδα, αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείτε να περπατήσετε περισσότερο από τέσσερα βήματα χωρίς σοβαρή δυσφορία.

- Πυρετό ή ρίγος: Αυτό μπορεί να υποδεικνύει μια λοίμωξη ή υποκείμενη νόσο.

Αν έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, επισκεφτείτε ορθοπαιδικό αμέσως.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ωστόσο, διαστρέμματα και θλάσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι. Ανάπαυση - και μαθαίνοντας από τα λάθη σας, ώστε να μπορείτε να αποφύγετε μελλοντικούς τραυματισμούς- είναι το μόνο που χρειάζεται.


Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την πρόληψη και τη θεραπεία διαστρεμμάτων και θλάσεων, επικοινωνήστε μαζί μας. Ο δρ. Τριανταφυλλόπουλος  Γεώργιος ,ορθοπαιδικός  χειρουργός, μπορεί να σας εξετάσει, να αξιολογήσει την κατάστασή σας, και να συζητήσετε τις επιλογές θεραπείας σας.


Τηλέφωνα: 6973322610, 2105799000, 2102487707

Αρθραλγία (πόνος στις αρθρώσεις): αίτια και λύσεις

Εάν οι αρθρώσεις σας πονούν και φλεγμαίνουν ή αν αντιμετωπίζετε ευαισθησία, οίδημα, ή δυσκαμψία μέσα ή γύρω από μία άρθρωση, έχετε αυτό που ονομάζεται αρθραλγία - πόνος στις αρθρώσεις. Η αρθραλγία μπορεί να προκαλείται από πολλές αιτίες, συμπεριλαμβανομένων των τραυματισμών, άλλων υποκείμενων νόσων, ή ακόμη και αλλεργικών αντιδράσεων ή τροφικής δυσανεξίας.


ΑΡΘΡΑΛΓΙΑ Η ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ;

Ο όρος αρθραλγία αποτελείται από δύο ελληνικές λέξεις, άρθρον (άρθρωση) και άλγος (πόνος). Αυτό και σημαίνει κυριολεκτικά πόνος στις αρθρώσεις, και μπορεί να αναφέρεται σε οποιοδήποτε τύπο πόνου στις αρθρώσεις. Ωστόσο, για λόγους ταξινόμησης, η Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των Ηνωμένων Πολιτειών έχει καθορίσει ότι ο όρος «αρθραλγία» πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για να περιγράψει πόνο στις αρθρώσεις που δεν προκαλείται από φλεγμονώδεις παθήσεις όπως η αρθρίτιδα.

Παρά την ταξινόμηση αυτή, πολλοί γιατροί χρησιμοποιούν ακόμα τον όρο «αρθραλγία» αναφερόμενοι σε κάθε είδους πόνο στις αρθρώσεις.

Εάν ένας γιατρός σας πει πως πάσχετε από αρθραλγία, πρέπει να ρωτήσετε σχετικά με την υποκείμενη αιτία που την προκαλεί. Μπορεί να μην πάσχετε από οστεοαρθρίτιδα. Αντιθέτως, μια άλλη υποκείμενη πάθηση θα μπορούσε να προκαλέσει πόνο στις αρθρώσεις σας.

Πόνος στις αρθρώσεις (αρθραλγία) - Συμπτώματα

Αν σκέφτεστε να επισκεφτείτε έναν γιατρό, πιθανώς αντιμετωπίζετε κάποια συμπτώματα, όπως τα εξής:

• ήπιο πόνο ή ευαισθησία

• σοβαρό ή ανυπόφορο πόνο

• ανικανότητα να χρησιμοποιήσετε το άκρο σας είτε για να περπατήσετε είτε για να μεταφέρετε αντικείμενα

• περιορισμένο εύρος κίνησης της άρθρωσης

• κλείδωμα (block)της άρθρωσης

• δυσκαμψία

• οίδημα (φλεγμονή)

• ερεθισμός

• αυξημένη θερμοκρασία γύρω από την άρθρωση

• αδυναμία

• Μπορείτε να έχετε συμπτώματα μόνο μετά από συμμετοχή σε συγκεκριμένες δραστηριότητες, όπως την άσκηση. Αντίθετα, τα συμπτώματά σας μπορεί να εμφανιστούν χωρίς αιτία.

• O πόνος στις αρθρώσεις μπορεί να έχει χαρακτήρα διαλείποντα και σταδιακά αυξανόμενο ή μπορεί να είναι ξαφνικός.

• Ο πόνος μπορεί να υφίεται μετά από ανάπαυση ή τη λήψη ενός φαρμάκου ή δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα αναλγητικά καθόλου.

Τι προκαλεί πόνο στις αρθρώσεις;

ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΠΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ ;

Αρθραλγία μπορεί να προκληθεί λόγω τραυματισμού συνδέσμων, τενόντων, ή θυλάκων γύρω από τις αρθρώσεις. Ο πόνος μπορεί επίσης να είναι ένα σημάδι φλεγμονής, μόλυνσης ή αλλεργικής αντίδρασης. Λιγότερο συχνά, ο πόνος μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα καρκίνου ή κάποιας άλλης ασθένειας.

Αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν αρθραλγία

Η αρθραλγία μπορεί να έχει πολλές διαφορετικές υποκείμενες αιτίες. Μερικές από αυτές μπορεί να είναι σοβαρές και να απαιτούν άμεση ή επείγουσα περίθαλψη υπό τη μορφή αντιβιοτικών (ή άλλων φάρμακων) ή ακόμα και χειρουργικής επέμβασης.

Αιτίες που μπορεί να προκαλούν πόνο στις αρθρώσεις, ως σύμπτωμα, είναι:

αλλεργικές αντιδράσεις σε φάρμακα ή τρόφιμα

αρθρίτιδα, συμπεριλαμβανομένης της γονοκοκκικής αρθρίτιδας (που προκαλείται από γονόρροια), οστεοαρθρίτιδας, ψευδοουρικής αρθρίτιδα (που χαρακτηρίζεται από αιφνίδιο, επώδυνο πρήξιμο), ψωριασική αρθρίτιδα (η οποία μπορεί να συνοδεύει την ψωρίαση με δερματικές βλάβες), αντιδραστική αρθρίτιδα (οίδημα και πόνος που προκλήθηκε από μια μόλυνση αλλού στο σώμα), σηπτική αρθρίτιδα (μια επώδυνη λοίμωξη μεταδιδόμενη στην άρθρωση μέσω του αίματος)

οστική πάθηση ή λοίμωξη των οστών, συμπεριλαμβανομένης της άσηπτης οστεονέκρωσης (βαθμιαία νέκρωση ενός οστικού τμήματος της άρθρωσης λόγω διακοπής της αιμάτωσης του), οστεομυελίτιδα (λοίμωξη των οστών), νόσος Paget των οστών (που επηρεάζουν τη λεκάνη, το κρανίο, την σπονδυλική στήλη, ή τα κάτω άκρα), διαταραχές των σπονδυλικών αρθρώσεων (που επηρεάζουν την αυχενική ή οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης) και ραχίτιδα (τα οστά γίνονται αδύναμα και μαλακά και κινδυνεύουν περισσότερο από κατάγματα στα παιδιά, συνήθως οφείλεται σε σοβαρή ανεπάρκεια βιταμίνης D).

καρκίνος (καρκίνος των οστών ή λευχαιμία)

πολύπλοκο περιοχικό σύνδρομο πόνου, μια χρόνια κατάσταση πόνου που μπορεί να συμβεί μετά από έναν τραυματισμό, χειρουργική επέμβαση, εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή (συνήθως επηρεάζουν το χέρι ή το πόδι)

αφυδάτωση, από ασθένεια ή από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

κατάθλιψη

σακχαρώδης διαβήτης

δυσανεξίες τροφίμων, όπως η δυσανεξία στη γλουτένη

ουρική αρθρίτιδα (μια μορφή αρθρίτιδας, συχνή στη βάση του μεγάλου δακτύλου)

υποθυρεοειδισμός ή υπερθυρεοειδισμός

λοιμώξεις, όπως η νόσος Lyme (βακτηριακή λοίμωξη)

φλεγμονώδεις παθήσεις όπως η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, νόσος Still (συχνά επηρεάζει τους καρπούς), ή ρευματική πολυμυαλγία (προκαλεί μυϊκό πόνο και δυσκαμψία, πιο συχνά στους ώμους)

τραυματισμοί από υπερβολική χρήση, όπως θυλακίτιδα ή τενοντίτιδα (μερικές φορές προκαλείται από αθλητικές κακώσεις), ή από μια κάκωση, όπως η εξάρθρωση, το κάταγμα, το διάστρεμμα.

διαταραχές του ανοσοποιητικού ή αυτοάνοση πάθηση, όπως ο λύκος, σκλήρυνση κατά πλάκας (MS), ρευματοειδής αρθρίτιδα (ενήλικα ή νεανικός), σκληροδερμία, νόσος Sjogren , σαρκοείδωση, ή μικτή νόσος του συνδετικού ιστού

τσιμπήματα εντόμων, όπως δαγκώματα αραχνών

εμμηνόπαυση

εμμηνόρροια

σύνδρομα παγίδευσης νεύρων

εγκυμοσύνη και μετά την εγκυμοσύνη (μετά τον τοκετό)

σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως η γονόρροια ή χλαμύδια

ιογενείς λοιμώξεις, όπως η γρίπη ή HIV

Πόνος στις αρθρώσεις λόγω περιβαλλοντικών συνθηκών, πόνο από αρθρίτιδα, θυλακίτιδα, ή παλιά τραύματα (συμπεριλαμβανομένων των καταγμάτων) μπορεί να προκληθεί από αλλαγές βαρομετρικής πίεσης.


Διαγιγνώσκοντας τον πόνο στις αρθρώσεις: Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο πόνος στις αρθρώσεις δεν είναι σοβαρός ή απειλητικός για τη ζωή και μπορεί να αντιμετωπιστεί στο σπίτι με φάρμακα και ανάπαυση, πάγο, ακινητοποίηση, ανύψωση του πάσχοντος μέλους.

Ωστόσο, εάν ο πόνος σας συνοδεύεται από οίδημα, ερυθρότητα, ή ευαισθησία και αυξημένη τοπική θερμοκρασία γύρω από την άρθρωση, δείτε ένα γιατρό.

Θα πρέπει να δείτε έναν γιατρό επειγόντως εάν παρουσιάζεται  μια  δυσμορφία στην άρθρωση, δεν μπορείτε να τη κινήσετε, ή αν αντιμετωπίζετε έναν έντονο πόνο ή ξαφνικό οίδημα.

Ο γιατρός σας αφού σας εξετάσει κλινικά θα σας κάνει ερωτήσεις λαμβάνοντας το ιστορικό σας για να εντοπίσει την αιτία του πόνου σας. Για παράδειγμα:

 • Είναι ο πόνος σας διάχυτος στην άρθρωση, ή εντοπισμένος;
 • Εάν αισθάνεστε διάχυτο πόνο στην άρθρωση, είναι μεταναστευτικού τύπου; (Μήπως μετακινήσετε γύρω;)
 • Μήπως ο πόνος σας είχε αιφνίδια εμφάνιση, ή ήταν σταδιακή;
 • Έχετε κάποια άλλα γνωστά προβλήματα με την υγεία σας;
 • Ποια φάρμακα παίρνετε; (Μερικές φορές, πόνος στις αρθρώσεις μπορεί να είναι μια παρενέργεια κάποιου φαρμάκου.)
 • Έχετε ξηροστομία ή ευαισθησία στο φως;
 • Είχατε βγάλει κάποια εξανθήματα;
 • Έχετε ιστορικό επιληπτικών κρίσεων;

Οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις μπορεί να βοηθήσουν το γιατρό σας να κάνει μια διάγνωση ή να ζητήσει εργαστηριακές εξετάσεις, αν χρειαστεί.

Αρθραλγία: Μέρη του σώματος που συχνά επηρεάζονται
 • αστράγαλος
 • αυχενική / θωρακική/οσφυϊκή μοίρα σπονδυλικής στήλης
 • αγκώνα
 • δάχτυλα άκρας χειρός (ιδιαίτερα στις μετακαρποφαλαγγικές αρθρώσεις, ή στον αντίχειρα (καρπομετακαρπική άρθρωση)
 • δάχτυλα άκρου ποδός(μεταταρσοφαλαγγικές αρθρώσεις, ή ειδικά του μέγα δακτύλου του ποδιού
 • χέρι και τον καρπό
 • ισχίο
 • γναθοκροταφική άρθρωση
 • γόνατο
 • οσφυϊκή μοίρα σπονδυλικής στήλης / λεκάνη (ιερολαγόνια άρθρωση)
 • αυχενική μοίρα σπονδυλικής στήλης
 • ώμος (ακρωμιοκλειδική άρθρωση ή στερνοκλειδική άρθρωση, ή της κεφαλής του βραχιονίου και της ωμογλήνης)
Λύσεις: Πώς να θεραπεύσετε τους πόνους των αρθρώσεων

Ποιες είναι οι επιλογές σας για την ανακούφιση από πόνους στις αρθρώσεις;

Συνήθως, η θεραπεία επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση της πρωτογενής, υποκείμενης αιτίας του πόνου σας. Αν η αρθραλγία συνεχίζει μετά τη θεραπεία σας, ένα πλάνο για τη συνεχή διαχείριση του πόνου μπορεί να είναι απαραίτητο. Μερικοί ασθενείς μπορεί να δουν κάποια ανακούφιση από τον πόνο από τα ακόλουθα:


Δίαιτα, Διατροφή και Φυσικές θεραπείες

• διαιτητικά ή φυτικά συμπληρώματα
• φυσικές / σπιτικές θεραπείες, όπως τα αιθέρια έλαια ή τα ιχθυέλαια (ω3)
• βιταμίνες


Ασκήσεις / Φυσικοθεραπεία

Ασκήσεις, φυσικοθεραπεία (συμπεριλαμβανομένων των υδρόβιων θεραπειών) είναι τεχνικές διαχείρισης του πόνου που μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της αρθραλγίας. Δεν θα διορθώσουν υποκείμενες αιτίες, αλλά μπορεί να βελτιώσουν την κινητικότητά σας, την δυσκαμψία και τον πόνο.


Φαρμακευτική Αγωγή

Ανάλογα με τη διάγνωση σας, μπορεί να σας συνταγογραφηθούν:

 • αντιβιοτικά (για λοιμώξεις)
 • αντιικά φάρμακα (για ιογενείς λοιμώξεις
 • κορτικοστεροειδή, όπως πρεδνιζόνη (για ρευματικές νόσους)
 • ανοσοκατασταλτικά (για την δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος)
 • αναλγητικά
 • τοπικής χρήσης αναλγητικά όπως η καψαϊκίνη (μια ουσία που βρίσκεται στις πιπεριές, γνωστή ως αναλγητικό, καθώς μπλοκάρει τον πόνο)

Χειρουργική επέμβαση: Αρθροσκόπηση ή ολική αρθροπλαστική

Για σοβαρές βλάβες στις αρθρώσεις, ο οικογενειακός γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν ορθοπαιδικό χειρουργό.

Αν και η χειρουργική επέμβαση είναι η έσχατη λύση για πολλούς ανθρώπους, οι ελάχιστα επεμβατικές και αναίμακτες χειρουργικές τεχνικές την έχουν καταστήσει ασφαλέστερη και πιο δημοφιλή από ό, τι ήταν στο παρελθόν.

Χειρουργικές επεμβάσεις στις αρθρώσεις που μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τον πόνο σας είναι:

 • αρθροσκοπική χειρουργική του γόνατος, του ώμου, του αστράγαλου, του ισχίου
 • διαδερμικές και ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές σπονδυλικής στήλης
 • ολική αρθροπλαστική ισχίου
 • ολική αρθροπλαστική γόνατος με ψηφιακό καθοδηγούμενο πλοηγό
 • ολική αρθροπλαστική ώμου

Αν νομίζετε ότι μπορεί να έφτασε ο καιρός να εξεταστεί ως θεραπεία η χειρουργική επέμβαση, καλέστε μας για ένα ραντεβού. Ο δρ. Τριανταφυλλόπουλος  Γεώργιος ορθοπαιδικός  χειρουργός, μπορεί να σας εξετάσει, να αξιολογήσει την κατάστασή σας, και να συζητήσετε τις επιλογές θεραπείας σας.

Τηλέφωνα: 6973322610, 2105799000, 2102487707

Πώς η παχυσαρκία αυξάνει τις βλάβες των αρθρώσεων

Έχοντας επιπλέον βάρος μπορεί να οδηγήσει σε πόνους. Αλλά ξέρατε ότι το να είσαι υπέρβαρος ή παχύσαρκος μπορεί να βλάψει τις αρθρώσεις σας μόνιμα;


Εάν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι τα γόνατά σας τρίζουν ή είναι επώδυνα. Ίσως τους αστραγάλους σας να πρήζονται ή να τους αισθάνεστε σφιχτούς μετά από περπάτημα. Ίσως τα ισχία σας να πονούν.


Τα συμπτώματα αυτά είναι όλα τα πιθανά προμηνύματα βλάβης των αρθρώσεων (πιθανότατα, της οστεοαρθρίτιδας). Όντας βαρύς ή παχύσαρκος αυξάνετε τις πιθανότητες να υποστείτε αρθρίτιδα, αυξάνοντας τον κίνδυνο από το 1 στο 5 - ο τυπικός κίνδυνος αρθρίτιδας μεταξύ των Ελλήνων - από 1 στο 3.

Παχυσαρκία & βλάβες των αρθρώσεων από αρθρίτιδα

Οστεοαρθρίτιδα (OA)

Η οστεοαρθρίτιδα είναι η καταστροφή του χόνδρου που καλύπτει τα άκρα των οστών στις αρθρώσεις σας. Ο σκοπός του χόνδρου είναι να καλύπτει τα οστά, ώστε να τους επιτρέπει να ολισθαίνουν μεταξύ τους ομαλά χωρίς τριβές.

Με την πάροδο του χρόνου, η γήρανση προκαλεί στον  χόνδρο βλάβες λόγω φυσιολογικών φθορών και ρήξεων, που οδηγούν σε τριβή μεταξύ των οστών προκαλώντας πόνο, δυσκαμψία, και μειωμένο εύρος κίνησης. Αυτή η παθολογική κατάσταση, η οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ), προσβάλει περίπου 27 εκατομμύρια Αμερικανούς.

Η ηλικία έναρξης της ΟΑ διαφέρει, όπως και η σοβαρότητά της. Για τους περισσότερους ανθρώπους με ΟΑ, αρχίζει γύρω στη μέση ηλικία. Ωστόσο, συγκεκριμένος τρόπος ζωής μπορεί να οδηγήσει στην οστεοαρθρίτιδα νωρίτερα.

Προηγούμενοι τραυματισμοί, η υπέρχρηση λόγω αθλητισμού, η κληρονομικότητα και  η παχυσαρκία μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση του κίνδυνου ανάπτυξης οστεοαρθρίτιδας.

Εάν είστε παχύσαρκοι, είναι πιο πιθανό να αναπτυχτεί οστεοαρθρίτιδα. Αν έχετε ήδη οστεοαρθρίτιδα, όντας παχύσαρκοι είναι πολύ πιθανό να κάνει την αρθρίτιδα σας να εξελιχθεί χειρότερα.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

 • Μηχανική καταπόνηση. Έχοντας βάρος ασκείτε μεγαλύτερη πίεση στις αρθρώσεις σας. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι για κάθε κιλό επιπλέον βάρος που μεταφέρετε, τα γόνατά σας να απορροφούν επιπλέον 5 κιλά πίεσης.

Αν είστε 20 κιλά υπέρβαρος, για παράδειγμα, τα γόνατά σας απορροφούν 100 κιλά επιπλέον δύναμη με κάθε βήμα. Εάν είστε παχύσαρκοι και έχετε 50 κιλά επιπλέον βάρος, η πρόσθετη πίεση στα γόνατα πολλαπλασιάζεται στα 250 κιλά.

Αυτή η πρόσθετη πίεση, αυξάνει την τριβή και προκαλεί πρόωρη βλάβη στους χόνδρους των αρθρώσεων που μεταφέρουν βάρος: τα ισχία, την οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης, τα γόνατα και τους αστραγάλους.

 • Χημικές και ορμονικές αντιδράσεις. Μελέτες δείχνουν ότι μεταφέροντας περισσότερο λίπος μπορεί να πυροδοτηθούν χημικές αντιδράσεις στον οργανισμό που μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της αρθρίτιδας σας. Ο περίσσιος λιπώδεις ιστός μπορεί να απελευθερώσει χημικές ουσίες που προκαλούν φλεγμονώδεις αντιδράσεις, οι οποίες μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της ΟΑ, όπως τον πόνο και το οίδημα. Έχοντας ένα αυξημένο δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ) ο οποίος συνδέεται επίσης με την αυξημένη παρουσία λεπτίνης στο αρθρικό υγρό, μπορεί επίσης να προκληθεί φλεγμονή.


Ρευματοειδής αρθρίτιδα (ΡΑ)

Η παχυσαρκία διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη ρευματοειδή αρθρίτιδα (ΡA). Εάν έχετε ρευματοειδή αρθρίτιδα, το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού σας επιτίθεται στους αρθρικούς ιστού σας, δημιουργώντας φλεγμονή, πόνο στις αρθρώσεις και διάβρωση του χόνδρου.

Εκτός από την εμβιομηχανική καταπόνηση των αρθρώσεων από το να είσαι βαρύς, ο λιπώδης ιστός κάνει τα συμπτώματα της ΡA χειρότερα μέσο της απελευθέρωση χημικών ουσιών που ονομάζονται κυτοκίνες, οι οποίες αυξάνουν την φλεγμονή των αρθρώσεων.

Παχυσαρκία & άλλες αρθρικές διαταραχές

Η παχυσαρκία έχει συνδεθεί επίσης και με άλλες φλεγμονώδεις καταστάσεις που προκαλούν βλάβες στις αρθρώσεις και πόνο στις αρθρώσεις, συμπεριλαμβανομένων:


Ουρική αρθρίτιδα.
Η ουρική αρθρίτιδα προκαλείται από την αύξηση της ινσουλίνης στο σώμα, η οποία αναστέλλει την ικανότητα των νεφρών να επεξεργαστούν το ουρικό οξύ. Ως αποτέλεσμα, κρύσταλλοι ουρικού οξέος συσσωρεύονται στις αρθρώσεις, προκαλώντας οξύ πόνο (συνήθως στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού). Περίπου το 70% όλων των ατόμων με ουρική αρθρίτιδα είναι υπέρβαροι, και η εξαιρετικά παχύσαρκοι έχουν περίπου δέκα φορές περισσότερες πιθανότητες να την αναπτύξουν, σε σχέση με τους  ανθρώπους  που διατηρούν ένα υγιές βάρος.


Ινομυαλγία.
Αυτή η επώδυνη διαταραχή χαρακτηρίζεται από την δημιουργία σημείων πόνου και φλεγμονής σε όλο το σώμα. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι όντας παχύσαρκος και αδρανής αυξάνεται ο κίνδυνος για την ανάπτυξη ινομυαλγίας. Οι παχύσαρκοι ασθενείς παρουσιάζουν επίσης πιο σοβαρά συμπτώματα.


Λύκος.
Οι ασθενείς με αυτό το αυτοάνοσο νόσημα βιώνουν μία συνεχής φλεγμονή των αρθρώσεων που μπορεί να κάνει τις καθημερινές δραστηριότητες τους δύσκολες. Οι ασθενείς με λύκο με υψηλότερο ΔΜΣ(BMI) έχουν την τάση να βιώνουν υψηλότερα επίπεδα αναπηρίας, κυρίως επειδή ο λιπώδης ιστός απελευθερώνει κυτοκίνες που προκαλούν-πυροδοτούν την φλεγμονή των αρθρώσεων.

Παιδική παχυσαρκία & βλάβες των αρθρώσεων

Η παχυσαρκία μπορεί να επηρεάσει την υγεία των αρθρώσεων των παιδιών, επίσης. Τα παχύσαρκα ή υπέρβαρα παιδιά μεταφέρουν επιπλέον βάρος που στρεσάρει τις επιφυσιακές πλάκες ανάπτυξή τους – είναι οι περιοχές στα άκρα των μακρών οστών τους (χέρια και πόδια) που περιέχουν χόνδρο και  ρυθμίζουν το μήκος και το σχήμα των οστών, μέχρι να φθάσουν στην οστική ωρίμανση. Αυτή η υπερβολική πίεση μπορεί να βλάψει την ανάπτυξη των οστών και την ανάπτυξη του χόνδρου.


Επιπλέον, μεταφέροντας πάρα πολύ βάρος οδηγεί σε μεγαλύτερη πρόσκρουση στα οστά και τις αρθρώσεις, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη από το κανονικό επίπεδο  φθορά. Η παχυσαρκία μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ορμονικές ανισορροπίες, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν την  μυοσκελετική ανάπτυξη.

Ως αποτέλεσμα, τα παχύσαρκα και υπέρβαρα παιδιά μπορεί να γίνουν επιρρεπή σε:

πλατυποδία, η οποία μπορεί να προκαλεί δυσκολία στον ορθοστατισμό και το περπάτημα
πρώιμη έναρξη αρθρίτιδας, η οποία μπορεί να προκαλέσει χρόνιο πόνο, δυσκαμψία, θέματα κινητικότητας, και την ανάγκη συχνά για χειρουργική επέμβαση
αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων, των οποίων μπορεί να είναι πιο δύσκολη η σταθεροποίηση και η θεραπεία λόγω επιπλοκών από την παχυσαρκία
επιφυσιολίσθηση, μια διαταραχή του ισχίου που μπορεί να προκαλέσει την ολίσθηση της μηριαίας κεφαλής από τη θέση της, που οδηγεί σε μακροχρόνιο πόνο στο ισχίο ή στο γόνατο, σε χωλότητα, ή σε αδυναμία φόρτισης του ποδιού και μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση για την σταθεροποίηση του
νόσος Blount, μια δυσμορφία ανάπτυξης που προκαλεί σοβαρή κύρτωση στα πόδια, η θεραπεία μπορεί να απαιτήσει ένα χρήση κηδεμόνων ή χειρουργική επέμβαση


Η παχυσαρκία μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη σωματική ανάπτυξη του παιδιού. Εάν το παιδί σας είναι υπέρβαρο και ανησυχείτε, επισκεφτείτε ένα γιατρό. Η μείωση του χρόνου χρήσης του υπολογιστή ή της τηλεόρασης, το  προγραμματισμένο  υπαίθριο παιχνίδι, η ασφαλής άσκηση και ένα πρόγραμμα δίαιτας μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό προς τη μείωση του κινδύνου βλάβης των αρθρώσεων στο μέλλον.

Βελτιώνοντας τον πόνο των αρθρώσεων από την παχυσαρκία

Η αρθρική βλάβη, αφού εγκατασταθεί, δεν είναι αναστρέψιμη. Ωστόσο, υπάρχουν διαθέσιμες επιλογές για να βοηθήσουν στη βελτίωση του πόνου στις αρθρώσεις και στην λειτουργία τους.


Χάστε βάρος
. Εάν μπορείτε, ξεκινήσετε μια ήπια, με χαμηλές καταπονήσεις σωματική άσκηση για να ρίξετε το υπερβολικό βάρος. Ακόμη και μια μέτρια μείωση της μάζας σώματος μπορεί να βοηθήσει ώστε να μειωθεί κάποιο από το stress των αρθρώσεων σας, βοηθώντας σας να αισθάνεστε και να κινήστε καλύτερα. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι μεταξύ ενήλικων παχύσαρκων με οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ), μια απώλεια βάρους 5% αύξησε τη συνολική λειτουργία των συμμετεχόντων κατά 18%.


Επισκεφτείτε έναν ειδικό ορθοπαιδικό
. Αν τα θέματα αρθρικού πόνου και της κινητικότητας σας είναι χρόνια, ένας ορθοπαιδικός μπορεί να σας συμβουλεύσει σχετικά με τη φυσικοθεραπεία, τις θεραπείες, και τη χειρουργική αποκατάσταση (για παράδειγμα, την αρθροπλαστική γόνατος/ισχίου ή την αρθροσκοπική χειρουργική).

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε και κλείστε ένα ραντεβού μαζί μας. Ο δρ. Τριανταφυλλόπουλος  Γεώργιος, ορθοπαιδικός  χειρουργός μπορεί να αξιολογήσει την κατάσταση των αρθρώσεων σας και να δημιουργήσει ένα πλάνο θεραπείας που να  λειτουργεί για σας.


Τηλέφωνα: 6973322610, 2105799000, 2102487707